Mișcare neobișnuită a Flotei ruse în Marea Neagră: Submarine și nave de luptă, scoase pe mare. Baza de la Novorossiysk e aproape goală
-
12 Ianuarie 2023 14:59
Potrivit Navalnews.com, în dimineața zilei de 11.01.2023, mai multe submarine și nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au părăsit simultan Baza Navală din Novorossiysk și au ieșit pe mare. Acest lucru este extrem de neobișnuit și poate indica operațiuni în curs de desfășurare, scrie defenseromania.ro.
Între navele de luptă care au părăsit portul Novorossiysk se află și nava de desant Petr Morgunov din clasa Ivan Gren a Flotei ruse de Nord, care este cea mai mare navă de acest tip aflată în prezent în Marea Neagră.
De asemenea, sursele Navalnews au semnalat ieșirea pe mare a tuturor celor trei submarine Proiect 636.3 din clasa Improved Kilo aflate în bază, dar și a altor nave de luptă. În urma exodului navelor și submarinelor Baza Navală Novorossiysk a rămas atât de goală, cum nu a mai fost de multe luni.
În ultima perioadă, nava de desant Petr Morgunov a transportat provizii din Rusia continentală către Sevastopol, ca urmare a atacului ucrainean din 08 octombrie 2022 asupra podului peste Strâmtoarea Kerci. Deși Rusia a reușit în mare măsură repararea acestuia, podul rămâne cu o capacitate limitată de transport. Astfel, navele de desant ale Forțelor Navale ruse sunt puse în mișcare pentru diverse transporturi.
Cu toate acestea, prezența submarinelor pe mare sugerează faptul că este vorba despre mai mult decât o misiune de aprovizionare.
Manevre militare ori o operațiune împotriva Ucrainei?
Una dintre explicații ar putea viza faptul că ieșirea în masă a navelor și submarinelor din port poate reprezenta un exercițiu privind testarea disponibilității echipajelor sau, eventual, o măsură de precauție împotriva unei amenințări iminente.
Baza Navală Novorossiysk nu a fost, până în prezent, în raza dronelor aeriene ucrainene. Pe de altă parte, în pofida distanței față de coasta controlată de Ucraina, aceasta se află în raza de acțiune a dronelor maritime ucrainene. Este vorba de ambarcațiuni de mici dimensiuni, încărcate cu explozibili. Ele sunt bine cunoscute pentru atacul dramatic de la Sevastopol din 29 octombrie 2022. În același timp, trebuie reamintit faptul că una dintre ele a lovit și portul Novorossiysk pe 18 noiembrie 2022. Aceasta a cauzat daune limitate, dar a transmis mesajul că baza se află la îndemâna dronelor maritime.
Rusia a pus deja în aplicare măsuri de apărare sporită pentru bazele sale navale din Marea Neagră. În acest fel, navele de luptă și submarinele ar trebui să fie în siguranță în baze, fără să fie nevoie de scoaterea lor pe mare. Ca urmare, o astfel de explicație pare destul de puțin convingătoare.
O altă posibilitate ar consta în implicarea navelor și submarinelor în pregătirea unei noi operații. Ultima dată când a fost semnalată o creștere neobișnuită a activității FRMN, aceasta a precedat executarea unor atacuri ample cu rachete asupra Ucrainei.
Submarinele din clasa Improved Kilo au fost folosite pentru a lansa atacuri cu rachete de croazieră de tip Kalibr asupra Ucrainei. Acestea au fost retrase în mare parte din Sevastopol în luna septembrie 2022, în urma atacului cu drone ucrainene asupra orașului-port. Submarinele revin la Sevastopol pentru a încărca rachete Kalibr. Însă, trei din cele cinci submarine (patru Improved Kilo și unul Kilo original) prezente în Marea Neagră s-au aflat la Novorossiysk de mai multe săptămâni.
Cu totul inexplicabil - trei submarine ar fi implicate simultan, în premieră, în executarea unui singur atac
Acest lucru nu explică exodul în masă, deoarece ar fi pentru prima dată când trei submarine ar putea fi implicate simultan în executarea unui singur atac. Iar navigația lor către Sevastopol pentru a se înarma ar fi probabil efectuată într-un alt mod. Mai mult, combinația între submarine și nave de desant sugerează, de asemenea, că nu este vorba despre atacuri cu rachete.
Cea mai îndrăzneață dintre explicațiile pentru ieșirea navelor și submarinelor din Novorossiysk ar consta în pregătirea unei operații de desant. Acest lucru ar putea viza sud-vestul Ucrainei, pentru a stabili un pod terestru către Transnistria.
Submarinele ar putea fi implicate în misiuni mai largi, care să sprijine activitatea navelor de desant.
Cu toate acestea, debarcările ar putea părea nerealiste, ținând cont de soarta unor încercări similare de la începutul conflictului din Ucraina. Deși au existat frecvent amenințările, debarcările nu au venit niciodată.
Scenariul unui atac masiv asupra Ucrainei
Comentariul autorului: Versiunea cea mai probabilă a ieșirii pe mare a navelor și submarinelor FRMN din Novorossiysk este reprezentată de pregătirea unui nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei.
În ultima perioadă, aceste atacuri au fost executate de partea rusă cu o frecvență de 10-12 zile. Spre exemplu, în luna decembrie 2022, loviturile cu rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală au avut loc pe 05, 16 și 29, respectiv câte una în fiecare decadă.
Având în vedere faptul că de la începutul anului 2023 au trecut deja 12 zile, este foarte probabilă efectuarea unui nou atac rusesc asupra unor obiective militare și a infrastructurii din Ucraina. Astfel, probabilitatea executării acestuia pe 12 sau 13 ianuarie este foarte mare.