Mircea V. Ciobanu/ Gazeta de Chișinău: ”Maia Sandu ar trebui să desemneze un prim-ministru puternic, un guvern absolut responsabil și profesionist. Și să așteptăm calm mișcarea „șahistului” (Revista presei)

  • 22 Ianuarie 2021 09:28
Mircea V. Ciobanu/ Gazeta de Chișinău: ”Maia Sandu ar trebui să desemneze un prim-ministru puternic, un guvern absolut responsabil și profesionist. Și să așteptăm calm mișcarea „șahistului” (Revista presei)

Revista presei din 22 ianuarie 2021

În Gazeta de Chișinău, scriitorul Mircea V. Ciobanu comentează actualitatea politică de la Chișinău. ”Criza se va adânci, iar vina va fi pusă pe seama noului președinte”, estimează autorul. ”Maia Sandu (e umila mea părere) ar trebui să desemneze un prim-ministru puternic, un guvern (minoritar, da!) absolut responsabil și profesionist („tehnocrat” în sensul profesionalismului, dar apolitic nu poate fi, de vreme ce va guverna o țară sfâșiată de contradicții ireconciliabile). Un guvern cu un program viabil, reformator. Și cu miniștri competenți, dar și cu verticalitate. Și să așteptăm calm mișcarea „șahistului”. Maia Sandu e condamnată să fie un președinte activ, un președinte jucător. Iar asta înseamnă să accepte că are oponenți, inclusiv în structurile puterii legislative și executive. Pe care să-i pună la treabă ori să-i înfrunte, nu doar să-i demită”. Editorialistul mai opinează că ”dizolvarea parlamentului și alegerile anticipate sunt doar un mijloc, unul dintre multele posibile. El nu trebuie absolutizat, pentru că te poate atrage și absorbi, ca o mocirlă, da. Eu nu sunt convins că poporul, deșteptat și revoltat, va înțelege prea mult din intrigile politice, încercând să măture pleava din parlament. Șansa unei majorități parlamentare oneste, proeuropene și proromânești, e încă de domeniul iluziei. Nu așteptați minuni de la alegătorul moldovean. Încercați să valorificați șansa acordată azi”, îndeamnă autorul.

La același subiect, Europa Liberă îl citează pe Valeriu Pașa, director al Comunității Watch Dog Moldova. „Dacă vorbim de socialiști și dacă pot ei să respingă vreun candidat de frica anticipatelor, eu nu cred, fiindcă ei vor merge pe argumentare că guvernul este asumat integral de Sandu și ea este răspunzătoare de tot ce se întâmplă în țară. În cazul în care va fi o candidatură cu totul și cu totul neagreabilă pentru PSRM, ei pot organiza un spectacol de genul să emită o scindare în partid și să delege un număr necesar de deputați care ar vota pentru acel guvern și să spună că noi, ca partid, nu am votat, dar acești deputați au decis să voteze...”, opinează analistul. El mai crede că Maia Sandu ”va fi nevoită să identifice o echipă guvernamentală și să selecteze așa un candidat încât oponenților ei politici să le pară rău că au inițiat acest joc și au sabotat anticipatele. Dacă totuși nu vor vota, vor fi anticipate și doamna președinte va fi foarte satisfăcută de rezultat pentru că asta a promis oamenilor.

Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la TVR Moldova. Potrivit lui, acest lucru se poate întâmpla dacă Guvernul de la Chișinău nu va semna până în luna aprilie protocolul adițional prin care a fost prelungit și extins acordul din 2010. Daniel Ioniță a subliniat că partea română a expediat la Chișinău acest protocol încă în luna noiembrie 2020. La acel moment exista Guvernul Chicu, care putea să semneze acest protocol, însă lucrurile s-au complicat și mai mult când Ion Chicu a demisionat și nu este clar dacă Guvernul interimar poate semnat respectivul protocol. Diplomatul a reaminti că există o sesizare la Curtea Constituțională prin care se va face claritate dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaționale. „Depinde de interpretările pe care Curtea Constituțională le va oferi. (…) În România, de exemplu, nu este nevoie de aceste proceduri dacă este vorba de primirea banilor din străinătate”, a menționat Daniel Ioniță. „Protocolul respectiv vine să pună în plină conformitate angajamentele pe care R. Moldova și le-a luat făță de Uniunea Europeană prin acordul de asociere și prin DCFTA cu proiectele pe care le finanțează România”, a mai declarat Daniel Ioniță.

Cotidianul relatează, citând un comunicat al PSRM, că: ”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării. În același timp, necesitatea reformei constituționale devine din ce în ce mai evidentă. Domeniul de aplicare al competențelor Curții Constituționale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituției țării și să fie de natură recomandativă”, se arată în comunicatul emis de PSRM.

Expertul în politici publice și juristul, Ștefan Gligor, a anunțat despre crearea unui proiect politic, în cadrul unei emisiuni la TV8. „Am pierdut 30 de ani pe dezbateri, suntem cu rușii sau cu românii. Eu sunt în afara acestui lucru, eu îl neg, eu nu mai accept. 30 de ani de discuții. Săptămâna viitoare cu mai multe persoane vom ieși cu o inițiativă de solidarizare a cetățenilor. Anunțăm un concept despre ce avem de făcut cu Republica Moldova și despre cine suntem noi, cei care vor crea un proiect politic”, a menționat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău