Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Dacă Ucraina va izbândi în război, și va reuși, atunci și Republica Moldova are o șansă să evadeze din capcana istoriei

  • 23 Iunie 2023 08:09
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Dacă Ucraina va izbândi în război, și va reuși, atunci și Republica Moldova are o șansă să evadeze din capcana istoriei

Ucraina va izbândi în război și va face parte din familia democrațiilor occidentale, situație în care și Republica Moldova are o șansă mai bună să evadeze din „capcana geografiei și istoriei de până acum”, a spus joi seară secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Suntem convinși că Ucraina va izbândi în acest efort de a-și apăra independența și suveranitatea. Există o încleștare extrem de violentă în continuare. Contraofensiva care a început va fi una probabil de durată, nu va fi ușor, pentru că Federația Rusă și-a construit sisteme defensive destul de robuste, dar cu sprijinul nostru și cu voința ucrainenilor de a-și apăra independența și libertatea sunt convins că Ucraina va izbândi. Suntem absolut convinși că Ucraina va izbândi în acest război și că va face parte din familia democrațiilor occidentale”, a declarat, într-o scurtă întâlnire cu presa, Mircea Geoană, potrivit Agerpres. 

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că România și ceilalți 30 de aliați din NATO sunt extrem de uniți în a ajuta Ucraina, „o chestiune moralmente corectă, strategic necesară și politic indispensabilă”.

„Ieri la Londra a avut loc o mare conferință pentru reconstrucția Ucrainei. (...) Ar fi foarte bine să vorbim cu companiile noastre, cu porturile noastre - România este al cincilea producător de nave din Europa - să încercăm să găsim relații și pe plan de investiții, de reconstrucție. Și mai este un lucru important pentru noi: dacă Ucraina reușește - și va reuși - și Republica Moldova are o șansă mai bună să evadeze din acea capcană a geografiei și istoriei de până acum”, a afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a susținut joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, o conferință de nivel internațional intitulată „Viziune, inovare, transformare”, eveniment moderat de managerul MTC, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, în seria de manifestări cultural-științifice ale instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău