Mircea Geoană explică de ce NATO a adus un radar de ultimă generație în România: „Ne așteptăm ca atacurile rusești pe Dunăre să continue”

  • 26 August 16:28
Mircea Geoană explică de ce NATO a adus un radar de ultimă generație în România: „Ne așteptăm ca atacurile rusești pe Dunăre să continue”

Mircea Geoană susține că România nu va fi târâtă în războiul din Ucraina, însă conflictul de la graniță influențează în mod indirect țara. Secretarul general adjunct al NATO a explicat pentru Digi24 că „va fi o perioadă în care nu vom avea o concluzie a conflitului” și punctează că atacurile pe Dunăre ale Rusiei vor continua, motiv pentru care în România a fost adus un radar care poate detecta și urmări ținte de la peste 450 de km distanță.

Un radar de ultimă generație, conceput pentru detectare, urmărire și supraveghere avansate, a fost adus în România, la doar 8 kilometri de Tulcea. Radarul va fi utilizat, în principal, în aplicații militare, pentru a oferi o cunoaștere cuprinzătoare a situației și pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale diferitelor platforme, inclusiv nave militare și submarine, potrivit sursei citate.

Secretarul adjunct al NATO a explicat că relocarea radarului în România a venit în contextul ultimelor atacuri rusești pe Dunăre, în zona Ucrainei, și întărește apărarea militară din zona Deltei Dunării.

Mă bucur că, la solicitarea României, comandații noștri militari l-au aprobat. În clipa în care au fost atacate porturile dunărere din Ucraina, NATO a trebuit, în consultare cu România, să ia măsuri de protecție a unei zone care este în proximitatea conflictului. Și există la 6 luni o operațiune specială, se numește Operațiune de Vigilență Sporită, pe care a solicitat-o un aliat și atunci comandanții noștri militari și liderii noștri politici am zis că există o problemă de stabilitate în zona Deltei Dunării, pentru că rușii vor continua să atace aceste infrastructuri portuare.

Trebuie să spun un lucru, nu am văzut până acum o intenție, un atac deliberat al Rusiei în teritoriul României, dar nu înseamnă că există acțiuni potențial periculoase.

Atunci, la solicitarea românilor, ne-am uitat la realitatea militară a acelei zone, am văzut unde avem capacități deja existente și liderii noștri militari împreună cu liderii militari români au constatat că există o zonă pentru un anumit tip de atacuri, în special cu drone folosite de ruși, și ar fi nevoie de un radar suplimentar care să completează apărarea antirachetă pe care deja o avem în România” a declarat Mircea Geoană la Digi24.

Secretarul adjunct al NATO a explicat că atacuri cu drone rusești vor mai exista, în perioada următoare, pe Dunăre, motiv pentru care este de așteptat că radarul să rămână în România până în luna februarie a anului viitor.

Mă aștept, fără să anunț nimic, pentru că este decizia generalului suprem ca dânsul să decidă prelungirea cu 6 luni a acestei măsuri de vigilență sporită în acea zonă. E perioadă de vară, în pofida secetei care ne afectează și noua agricultura, totuși Ucraina va încerca să exporte grâne pe Dunăre, rușii încearcă să îi șuprezească economic și ne așteptam ca aceste atacuri să continue. De asta am adus acest radar de ultimă generație”, a explicat Mircea Geoană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău