Mircea Geoană, despre Summitul NATO de la Madrid: Va fi cu vești bune pentru România, Ucraina, relația transatlantică

  • 24 Iunie 2022 18:47
Mircea Geoană, despre Summitul NATO de la Madrid: Va fi cu vești bune pentru România, Ucraina, relația transatlantică

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că Summit-ul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid (28-30 iunie) va fi unul istoric, care va aduce vești bune pentru România, dar și pentru Ucraina, pentru relația transatlantică și pentru Alianță în sine.

„Va fi un summit istoric și cu profunde valențe transformatoare. Ne vom apleca asupra întăririi prezenței NATO pe flancul estic, liderii vor anunța și dimensiunea, și contribuțiile specifice pe care diverși aliați le vor aduce. Așteptăm și pentru România vești bune. Va fi un summit în care vom adopta conceptul strategic. Anticipez că regiunea Mării Negre va fi reflectată în mod semnificativ, pentru că regiunea Mării Negre este o regiune de importanță strategică vitală pentru NATO. În același timp, așteptăm cu multă plăcere participarea președintelui Zelenski, continuarea sprijinirii Ucrainei în războiul just pe care îl duc împotriva agresorului rus trebuie continuat. Ne bucurăm pentru vestea excepțională de la Bruxelles, de ieri, în care Republica Moldova și Ucraina primesc o perspectivă și un statut de candidat la integrarea europeană; este un lucru pe care îl salutăm și noi”, a spus Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

El a adăugat că în paralel cu veștile bune pentru țările NATO, speră că vor fi și „vești foarte proaste pentru Rusia”.

„Și poate mai departe de geografia noastră, în premieră în istoria summit-urilor NATO vom avea liderii Japoniei, Australiei, Noii Zeelande și Coreei de Sud prezenți alături de noi la summit. Deci, este un summit extrem de important, sunt vești bune pentru România, sunt vești bune pentru NATO, sunt vești bune pentru relația transatlantică, sunt vești bune pentru Ucraina și sperăm să fie vești foarte proaste pentru Federația Rusă”, a afirmat Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

UBB și Institutul Aspen România au organizat, vineri, dezbaterea cu tema „Rolul NATO și al Uniunii Europene în modernizarea României”, dezbatere la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și rectorul UBB, prof univ dr Daniel David.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău