Ministrul Sănătății | În curând, în R.Moldova se vor efectua nu mai puțin de 5.000 de teste pe zi la COVID-19

  • 23 Septembrie 2020 14:52
Ministrul Sănătății | În curând, în R.Moldova se vor efectua nu mai puțin de 5.000 de teste pe zi la COVID-19

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că în viitorul apropiat vor fi efectuate cel puțin cinci mii de teste la COVID-19 în Moldova. potrivit agenției de presă, ea a spus aceasta marți seara în cadrul programului "Punctul pe azi" de la postul de televiziune TVR-Moldova.

Ea a reamintit că în martie exista un singur laborator de stat care efectua câte 100 de teste pe zi. Acum funcționează 10 laboratoare, care în curând vor putea efectua 5.000 de teste pe zi. În prezent, acestea efectuează 2-3 mii de teste zilnic, inclusiv teste repetate.

"Conform protocoalelor actualizate ale Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, nu toți pacienții externi sunt testați la noul coronavirus. Doar persoanele care au avut forme severe de boală, copiii care au avut pneumonie și copiii cu vârsta sub șapte ani sunt verificați", a spus Dumbrăveanu.

Potrivit acesteia, există suficiente teste în țară pentru a detecta noul tip de infecție cu coronavirus.

"În prezent negociam achiziționarea unui lot de 100.000 de teste. Negocierile sunt la etapa lor finală, se desfășoară în mod transparent, cu participarea specialiștilor și a reprezentanților societății civile ", a spus ministrul. Ca parte a unui proiect al Băncii Mondiale, guvernul a achiziționat 100.000 de teste pentru COVID-19, alte 30.000 au fost furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, precum și de partenerii de dezvoltare.

Până în prezent, s-au efectuat aproximativ 260 mii de teste la COVID-19. Experții independenți critică autoritățile pentru că economisesc testele, iar Moldova are unul dintre cele mai scăzute niveluri de testare din Europa. Acesta este unul dintre motivele răspândirii mari a virusului, iar 20-25% dintre teste dau rezultate pozitive. În țările în care se efectuează testarea în masă, nu mai mult de cinci la sută din teste sunt pozitive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău