Ministrul român de Externe: Pachetele de sancțiuni pentru Rusia funcționează

  • 04 Februarie 10:00
Ministrul român de Externe: Pachetele de sancțiuni pentru Rusia funcționează

Pachetele de sancțiuni pentru Rusia funcționează, deși există, în continuare, dificultăți, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Șefa diplomației române a participat, la Bruxelles, la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din UE (Gymnich).

În acest context, au fost abordate teme precum al treisprezecelea pachet de sancțiuni pentru Rusia și tema unui eventual calendar „cât mai clar” privind aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Pachetele de sancțiuni pentru Rusia funcționează. Evident că mai sunt dificultăți date de eludarea sancțiunilor de către anumite state și unul din punctele de discuție de astăzi a fost cum putem să lucrăm mai bine, inclusiv cu partenerii americani, dar și noi ca state membre, să evităm această eludare a sancțiunilor. Vom continua discuțiile în acest sens, având un reprezentant special dedicat abordării acestui subiect și, de asemenea, cum să fim mai eficienți în ceea ce privește sancțiunile următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanțează industria de război”, a spus Odobescu.

Ea a subliniat că situația din Ucraina este în continuare o temă prioritară pe agenda europeană.

„Susținem în continuare acest lucru, pentru că este extrem de important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina. Toate statele membre, toți miniștrii de Externe au salutat acordul la care s-a ajuns privind Facilitatea pentru Ucraina. Este un important pas înainte, pentru că asigurăm un sprijin predictibil și de durată pentru vecinul nostru”, a arătat ea.

Ministrul român a arătat că este nevoie de un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește operaționalizarea Facilității pentru Ucraina.

„Am fost informați că Parlamentul European dorește să ajungă la un acord cu noi cât mai curând posibil, astfel încât primele plăți să fie făcute deja în perioada următoare”, a adăugat Odobescu.

În ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina, a arătat ministrul, „există câteva propuneri de compromis pe masă și sperăm ca în perioada următoare să ajungem la un acord și pe acest subiect”.

Agenda reuniunii miniștrilor de Externe a inclus și relația dintre UE și Turcia.

În acest sens, Luminița Odobescu a spus că „Turcia este un partener indispensabil pentru Uniunea Europeană”.

„Este o țară candidată la aderare, este vecinul nostru, se află în vecinătatea noastră imediată, este un aliat NATO. Joacă un rol important în asigurarea securității în regiunea Mării Negre și, în plus, este și un partener cheie în gestionarea unor multitudini de provocări globale”, a completat ea, menționând în acest sens domeniile migrație, transport, energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău