Ministrul român al Energiei: Suntem pregătiți și anul acesta să facem tot ceea ce este posibil să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut

  • 13 Septembrie 2023 17:07
Ministrul român al Energiei: Suntem pregătiți și anul acesta să facem tot ceea ce este posibil să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut

Îngrijorări și mai mari pentru iarna care vine sunt însă la granița Uniunii Europene, unde Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din punct de vedere energetic. Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei și Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova au vorbit la Tema Zilei, la TVR Info despre această situație.

“În Republica Moldova s-a mers pe altă cale, noi nu am plafonat prețurile la energie. Noi am mers pe ideea de a da compensații la facturile consumatorilor vulnerabili”, a explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit stiriletvr.ro.

Ministrul moldovean al Energiei a explicat că peste 90% din consumatori au beneficiat de compensații la facturile la gazele naturale. Acesta a precizat că aceste compensații vor fi oferite în continuare.

“Gazprom controlează 63% din compania Moldova Gaz în Republica Moldova. Și atunci nu este deloc corect ca ineficiențele de management din această companie să fie transferate în facturile cetățenilor din Republica Moldova.”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că România va continua să ofere sprijin Republicii Moldova atât pe partea de gaze naturale, cât și pentru energia electrică.

 ”Noi ne-am întâlnit prima dată la Cernavodă, unde s-a semnat un acord, un memorandum între Nuclearelectrica și compania din Republica Moldova, Energocom, pentru a putea furniza pe viitor și energie electrică, de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, inclusiv în perspectiva finalizării unităților 3 și 4, pe care România le va avea acolo, în orizontul 2031-2032”, a precizat acesta.

”Pentru iarna aceasta, România, așa cum a procedat și iarna trecută, suntem absolut disponibili să asigurăm securitatea și furnizarea acestor resurse vitale pentru Republica Moldova. Republica Moldova înmagazinează o cantitate de gaze în România, e adevărat, o cantitate mică, pentru că acestea sunt condițiile de piață. Au posibilitatea să înmagazineze mai ieftin în alte zone. În același timp, și pentru energie electrică Hidroelectrica, anul trecut, a furnizat un preț mai mic decât prețul din piață către Republica Moldova și suntem pregătiți și anul acesta să facem tot ceea ce este posibil, tot ceea ce ține de noi să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut”, a dat asigurări ministrul Sebastian Burduja.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău