Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, despre dronele căzute în Tulcea: Au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei și au intrat în evoluție necontrolabilă

  • 11 Octombrie 2023 17:59
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, despre dronele căzute în Tulcea: Au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei și au intrat în evoluție necontrolabilă

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a dat miercuri explicații în plenul Senatului despre dronele căzute în județul Tulcea, el afirmând că expertizele tehnice ale fragmentelor găsite în zona Deltei sunt finalizate, iar raportul a fost înaintat Parchetului General. Ministrul a mai spus că teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală. Tîlvăr a subliniat că dronele nu au conținut elemente de luptă active, respectiv exploziv și că nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere și avertizare timpurie din motive obiective care țin de ”evoluția acestora la înălțimi mici și foarte mici precum și din cauza ecranării generate de teren și de infrastructura portuară a Ucrainei”, relatează News.ro.

Ministrul Apărării a declarat în plen, la Ora Guvernului că „crede cu tărie că principiul apărării și securității României nu ar trebui să aibă culoare politică”. Despre situația din județul Tulcea, cu dronele căzute, ministrul Apărării a afirmat că la acest moment, „expertizele tehnice cu privire la fragmentele ridicate din cele două locații sunt finalizate, iar raportul a fost înaintat Parchetului general pentru instrumentarea dosarului deschis, conform procedurilor”.

Angel Tîlvăr a precizat că concluzia a fost că „dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei, în atacurile asupra portului Ismail și au intrat într-o evoluție necontrolabilă, în vecinătatea țintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spațiul aerian național și căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.

„Nu am sesizat intenții în niciuna din aceste situații, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a mai spus ministrul Apărării.

Tîlvăr a mai arătat că aceste drone nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere și avertizare timpurie din motive obiective care țin de „evoluția acestora la înălțimi mici și foarte mici precum și din cauza ecranării generate de teren și de infrastructura portuară a Ucrainei”.

„Aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a completat Tîlvăr, ministrul arătând că România are în dotare „radare de generație ultimă”.

„Impactul acestor drone nu s-a soldat cu pierderi de vieți omenești sau cu pierderi materiale”, a mai afirmat Angel Tîlvăr, el precizând că dronele nu au conținut elemente de luptă active, respectiv exploziv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău