Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: Voi solicita introducerea unui punct pe agenda acelei reuniuni privind situația din R. Moldova la reuniunea CAE din luna decembrie

  • 14 Noiembrie 2022 14:02
Ministrul român al  Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: Voi solicita introducerea unui punct pe agenda acelei reuniuni privind situația din R. Moldova la reuniunea CAE din luna decembrie

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, astăzi, 14 noiembrie, că va cere un punct separat pe agenda Consiliului Afaceri Externe de luna viitoare care să analizeze situația din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Șeful diplomației române a reiterat, într-o declarație de presă înainte de reuniunea Consiliului ce are loc astăzi la Bruxelles, susținerea României pentru Republica Moldova, care este 'foarte afectată de vulnerabilitățile ce privesc securitatea sistemului energetic'.

„Vom discuta despre susținerea  Republicii Moldova, care este 'foarte afectată de vulnerabilitățile ce privesc securitatea sistemului energetic'.

România și-a intensificat eforturile și susținem 90% din consumul necesar de electricitate din Republica Moldova. Vom continua să susținem Republica Moldova. Dar este nevoie de o susținere sub formă de granturi.
De aceea am salutat  recentul anunț al președintei Comisiei Europene privind susținerea susținerea financiară de 250 de milioane de euro pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

Pentru Consiliul Afaceri Externe din decembrie, voi cere să fie inclus pe agendă un punct separat care privește situația din Republica Moldova, evident în prezența ministrului de Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu.
O nouă reuniune a platformei de susținere a Republicii Moldova, creată de România, Germania și Franța, va avea loc pe 21 noiembrie, la Paris. Această reuniune va fi o nouă oportunitate de ajuta Republica Moldova să facă față crizei energetice”, afirmă Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a evidențiat   importanța celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la inițiativa României, Franței și Germaniei. Reuniunea se va desfăura la Paris, pe 21 noiembrie. Reuiunea va ajuta RM să facă față  provocărilor  cu care se confruntă Chișinăul, în special în domeniul securității energetice.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, astăzi, la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe de  la Bruxelles.

Miniștrii de Externe europeni vor avea astăzi un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin videoconferință a șefului diplomației de la Kiev.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău