Nodul Gordian | Un an de la expulzarea cetățenilor turci – A fost o înțelege politică și e important să știm cine a fost comanditarul acestei ilegalități

  • 10 Septembrie 2019 14:28
0%
00:00:00
00:00:00

Ancheta în privința modului în care au fost expulzați din Republica Moldova, acum un an, cei 7 cetățeni turci trebuie să fie una completă și să pună sub acuzare nu doar persoanele care au executat această procedură, dar și pe decidenții politici, a subliniat directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, invitat în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

"A fost o înțelegere politică. Nu știm până la urmă ce stă, iar ancheta trebuie să includă inclusiv și acest aspect. Înțelegem că executorii au fost cine au fost, îi cunoaștem, dar cine a fost comanditarul acestei ilegalități tot este important să știm și care a fost schimbul. Cel puțin, să știm pe ce am schimbat banii", a spus Veaceslav Tofan.

Cinci dintre cei 7 cetățeni turci au fost deja condamnați în Turcia, în prima instanță, iar ceilalți își așteaptă sentințele în detenție, a explicat Natalia Guma, jurista instituției private Orizont, acolo unde erau angajați aceștia, înainte de a fi expulzați. Evenimentele de acum un an au avut un impact emoțional puternic asupra familiilor lor, astfel încât cinci dintre cele șapte au plecat din Republica Moldova, a mai spus Natalia Guma

"Modul în care au fost luați ei din brațele copiilor, copiii au trecut printr-o traumă psihologică profundă – un copilaș un an de zile nu a mai putut vorbi. Modul în care s-a intrat, s-a dezbătut ușa – totul s-a petrecut în fața familiei și a copiilor. Având viza unei țări europene, toată familia a decis, în scurt timp, în 2-3 zile, și a plecat din țară. Cu părere de rău, familiile au frică să plece în Turcia să-i viziteze, scrisorile care le trimit ei soțiilor nu ajung. Au solicitat fotografiile copiilor, dar administrațiile penitenciarelor nu au permis", a menționat Natalia Guma.

Amintim că șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost suspendată din funcție pe perioada anchetei privind expulzarea în urmă cu un an a 7 profesori turci din Republica Moldova acuzați de legături cu rețeaua predicatorului Fethullah Gülen. De asemenea, un fost vice-director al SIS a fost plasat în arest la domiciliu.

Amintim că aceștia au fost expulzați la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, la 6 septembrie 2018.

Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul expulzării a 5 din cei 7  cetățeni turci, fiind obligată să le plătească fiecăruia câte 25.000 de euro. Ceilalți doi profesori s-au adresat Curții de la Strasbourg cu plângeri similare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău