Ministrul german de externe vizitează linia frontului din Ucraina

  • 08 Februarie 2022 16:16
Ministrul german de externe vizitează linia frontului din Ucraina

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a vizitat marți linia frontului din Ucraina, unde se confruntă forțele guvernamentale cu separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas din estul țării, relatează dpa, citată de Agerpres.

Echipată cu cască și vestă antiglonț, șefa diplomației germane a ascultat explicațiile comandantului ucrainean privind situația militară actuală. Ea a declarat că dorește să evalueze și situația umanitară din zonă.

Baerbock ar fi trebuit să fie însoțită pe front și de ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, reamintește dpa. Acesta și-a anulat însă programul respectiv pentru a-l însoți pe președintele Franței, Emmanuel Macron, în vizitele făcute luni și marți la Moscova, respectiv la Kiev.

Luni, când a discutat la Kiev cu omologul ei ucrainean, Dmitro Kuleba, Baerbock a arătat că prin vizita pe front dorește să trimită "un semnal clar: noi, europenii, nu ne vom face că nu vedem. Nu îi vom uita pe cei ale căror vieți sunt afectate de acest conflict. Și suntem de partea Ucrainei".

Planul de pace negociat la Minsk cu ajutorul Germaniei și Franței este în prezent blocat, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de încălcarea acordurilor respective. Conform estimărilor ONU, în conflictul din Donbas și-au pierdut viața, din 2014 până acum, peste 14.000 de oameni.

Baerbock mai are pe agendă, marți, o întâlnire cu membri ai Misiunii Speciale a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru Monitorizare în Ucraina, la care participă 44 de țări și în care Germania are peste 40 de reprezentanți.

În programul zilei este prevăzută și o întrevedere într-o suburbie a orașului-port Mariupol de pe coasta Mării Azov: Baerbock sa va întâlni cu personal al organizației neguvernamentale Berehinia (Îngerul păzitor), care oferă asistență juridică și psihologică sutelor de refugiate și femeilor care trăiesc din 2015 în apropierea liniei de contact între forțele ucrainene și cele pro-ruse.

Ministrul german va vizita la Mariupol și o stație de pompare a apei, construită cu sprijin din partea țării sale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău