Ministrul german de Externe: Evoluțiile recente din Republica Moldova sunt similare cu cele de la începutul conflictului dintre Ucraina și Rusia

  • 01 Martie 08:18
Ministrul german de Externe: Evoluțiile recente din Republica Moldova sunt similare cu cele de la începutul conflictului dintre Ucraina și Rusia

Ministrul german de externe Annalena Baerbock consideră că evoluțiile recente din Republica Moldova le reflectă pe cele de la începutul conflictului dintre Ucraina și Rusia din urmă cu câțiva ani, când Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea, informează dpa, transmite Agerpres.

Aceste declarații au fost făcute după ce conducătorii pro-ruși din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova au cerut Rusiei „protecție”, potrivit informațiilor apărute în presă.

Un congres al regiunii separatiste nerecunoscute la nivel internațional, care se învecinează cu Ucraina, a votat miercuri în favoarea unei rezoluții în acest sens, a informat presa de la Chișinău.

Potrivit rezoluției, Transnistria dorește să se adreseze Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat „cu o solicitare de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

Ce așteaptă exact Tiraspolul de la Rusia nu a fost clar imediat.

Șefa diplomației germane a făcut joi paralele cu evoluțiile din estul Ucrainei din urmă cu câțiva ani, când minoritățile au fost instrumentalizate de către președintele rus Vladimir Putin pentru a ajuta la pregătirea invadării pe scară largă a Ucrainei în 2022.

„Referendumuri false, proceduri false pentru a destabiliza o altă țară sunt o încălcare a dreptului internațional”, a afirmat Baerbock. Ministerul este de mult timp conștient de destabilizarea R. Moldova din exterior, a adăugat ea.

Baerbock a subliniat că dorește să sprijine R. Moldova în dreptul ei la integritate teritorială.

În 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea după ce a organizat un referendum în care cetățenii au fost întrebați dacă doresc să adere la Federația Rusă. Nici referendumul, nici anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău