Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru: Integritatea și combaterea corupției sunt pietre de temelie ale unei bune guvernări

  • 05 Decembrie 2023 16:48
Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru: Integritatea și combaterea corupției sunt pietre de temelie ale unei bune guvernări

Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a participat la Conferința națională „Buna Guvernare, Transparență și Anticorupție la nivel local”, organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, relatează serviciul de presă al instituției.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și discutate experiența, bunele practici și rezultatele eforturilor depuse de autoritățile publice locale (APL) din Republica Moldova, cu accent pe două regiuni cheie, Ungheni și Cahul, în utilizarea instrumentelor de promovare a bunei guvernări, a transparenței și măsurilor anticorupție. 

În discursul său, Petru Rotaru a punctat că „Gestionarea responsabilă a fondurilor publice și administrarea  eficientă a resurselor financiare ale statului, inclusiv la nivel local, implică un nivel ridicat de transparență și deschidere. Integritatea și combaterea corupției sunt pietre de temelie ale unei bune guvernări. Aceste principii contribuie la consolidarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului. O guvernare transparentă este o guvernare care își asumă responsabilitatea față de oameni și care lucrează pentru binele comun”.

De asemenea, în cadrul panelului dedicat politicilor naționale privind asigurarea integrității în administrațiile publice locale, șefa Direcției politici în domeniul controlului financiar public intern, Ludmila Popa, a vorbit despre inițiativele și măsurile întreprinse la nivel central pentru asigurarea eficienței APL. „Controlul Financiar Public Intern este un aspect esențial al sistemului de administrare publică. Scopul fundamental al acestuia este de a asigura că banii publici sunt utilizați în mod eficient, că există transparență în procesele decizionale, responsabilitate managerială, monitorizare eficientă și raportare fiabilă”, a menționat Ludmila Popa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău