Ministrul de externe Mihai Popșoi, declarație la București: Viitorul Republicii Moldova este alături de România, iar Rusia trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova

  • 07 Februarie 08:41
Ministrul de externe Mihai Popșoi, declarație la București: Viitorul Republicii Moldova este alături de România, iar Rusia trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova

„Viitorul Republicii Moldova este alături de România și acest lucru este firesc”, a declarat ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, într-un interviu extins pentru Digi24.

Potrivit sursei citate, Mihai Popșoi a dat de înțeles că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, pe când Rusia trebuie să recunoască realitatea și să-și îndeplinească obligațiile internaționale cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Mihai Popșoi a mai declarat că Republica Moldova poate să se integreze în Uniunea Europeană până în anul 2030.

„Procesul de reforme ample în toate domeniile de activitate trebuie să contribuie la această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană și, trebuie să fim sinceri, va depinde de capacitatea noastră de a implementa aceste reforme, de capacitatea umană, capacitatea tehnică, așa încât să livrăm acea aproximare a legislației, acele reforme structurale de care este nevoie în diverse domenii, începând de la justiție până la agricultură, așa încât să fim competitivi, să fim pregătiți pentru a fi membră a Uniunii Europene. Și da, această perioadă (până în anul 2030 – n.r.) este una realistă”.

Totodată, Popșoi a reiterat declarațiile recente ale lui Dorin Recean privind lipsa unei amenințări militare directe la adresa Republicii Moldova.

„Nu este o amenințare iminentă grație efortului și sacrificiului enorm al vecinilor si prietenilor noștri ucraineni. Inițial, în primele săptămâni de invazie a Rusiei împotriva Ucrainei, această amenințare era cât se poate de reală. De aceea, vom continua să creștem capacitățile noastre de apărare în măsura posibilităților bugetare, dar și să construim relații de parteneriat în domeniul de securitate cu toți prietenii și partenerii noștri, așa încât să creștem reziliența instituțiilor noastre Și Federația Rusă, la un moment dat, va trebui să recunoască realitatea și să și îndeplinească acele obligațiuni pe care și le a asumat la nivel internațional și să respecte poziția pe care o exprimă public, cea de respect a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău