Ministrul de externe britanic Liz Truss: Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO”

  • 21 Mai 2022 09:17
Ministrul de externe britanic Liz Truss: Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO”

Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe britanic Liz Truss, citată de BBC.

Liz Truss a declarat pentru publicația The Telegraph că au fost în desfășurare discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”.


Moldova nu este membră a NATO, deși a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei, amintește publicația britanică.
Oficialul britanic a spus că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile precum Moldova”.
„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”, a spus Liz Truss. „Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”.


Întrebată dacă asta se datorează faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, șefa diplomației de la Londra a spus: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. „Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.


Comentariile vin la doar câteva săptămâni după un discurs major în care Liz Truss a spus că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru termen lung și să își dubleze sprijinul” pentru Ucraina, notează BBC cu referire la publicația The Telegraph.

Amintim că în marja reuniunii Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei care a avut loc la 20 mai la Torino, ministrul de externe Nicu Popescu a discutat cu Liz Truss, despre ultimele evoluții în regiune, urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Discuția a vizat și repercusiunile acestui război asupra Republicii Moldova, în special în ceea ce privește criza umanitară, impactul economic și social asupra țării noastre, după cum a subliniat șeful diplomației de la Chișinău pe contul său de Telegram.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău