Ministrul de externe al Ucrainei afirmă că Summitul pentru pace desfășurat în Elveția reflectă poziția Kievului

  • 16 Iunie 15:06
Ministrul de externe al Ucrainei afirmă că Summitul pentru pace desfășurat în Elveția reflectă poziția Kievului

Conform ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, comunicatul final al Summitului pentru pace în Ucraina a luat în considerare poziția Kievului, a transmis Reuters astăzi, 16 iunie. Kuleba a apreciat că textul propus „este echilibrat” și au fost luate în considerare toate cele patru „poziții de principiu” ale Ucrainei.

La evenimentul găzduit timp de două zile la Buergenstock, în Elveția, au fost reprezentate peste 90 de țări, dar Rusia nu a fost invitată, informează Agerpres.

Potrivit Digi24, Dmitro Kuleba a lăsat să se înțeleagă că la un eventual summit viitor pe aceeași temă ar putea participa și Rusia.

Desigur (...) înțelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (...) Dar poziția noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, așa cum vorbește în prezent”, a declarat oficialul.

Citiți și: Putin spune care sunt condițiile pentru negocierile de pace în Ucraina. Reacția Kievului: „Un ultimatum cum obișnuia și Hitler”

Șeful diplomației ucrainene a respins propunerea făcută vineri de președintele rus Vladimir Putin, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei patru regiuni aflate în prezent sub ocupația forțelor Moscovei și să renunțe la obiectivul de a adera la NATO. El a mai afirmat că la summit nu s-au discutat planuri de pace alternative.

Citiți și: Șefii NATO și al Pentagonului resping oferta de pace a Rusiei. „Putin nu este în poziția de a dicta Ucrainei”

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat presei, la Buergenstock, că sunt șanse reduse pentru un consens în privința modului în care s-ar putea încheia războiul declanșat în februarie 2022 de invaza rusă în Ucraina.

Kremlinul a comunicat tot astăzi, 16 iunie, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia nu exclude negocierile cu Ucraina, însă va fi nevoie de garanții pentru a asigura credibilitatea oricăror tratative.

Citiți și: Summitul pentru pace în Ucraina s-a deschis la Burgenstock, Elveția, cu participanți din peste 90 de țări, inclusiv R. Moldova

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău