Summitul pentru pace în Ucraina s-a deschis la Burgenstock, Elveția, cu participanți din peste 90 de țări, inclusiv R. Moldova

  • 15 Iunie 10:20
Summitul pentru pace în Ucraina s-a deschis la Burgenstock, Elveția, cu participanți din peste 90 de țări, inclusiv R. Moldova

Conferința internațională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis astăzi, 15 iunie, la Burgenstock, în Elveția, în cadrul căreia vor fi discutați primii pași care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Șefi de stat și de guvern și alți reprezentanți de rang înalt din circa 100 de țări, precum și ai unor organizații internaționale sunt așteptați să participe la summit. Rusia nu a fost invitată, scrie G4media.

Aceștia urmează să discute o serie de probleme, printre care exporturile de cereale din Ucraina, siguranța centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forțele ruse, precum și probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri.

Statele Unite ale Americii, cel mai important aliat al Kievului, vor fi reprezentate de vicepreședinta Kamala Harris. Numeroși lideri din Europa vor participa la conferința de pace, între care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Conferința internațională are loc la inițiativa Kievului, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi și el prezent la summit. El sosește, la fel ca alți câțiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina.

Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri ca Ucraina să renunțe complet la teritoriile Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și peninsula Crimeea ca o condiție pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea ca fiind absurdă.

Conferința, care se va desfășura sâmbătă și duminică în Elveția, își propune în primul rând mobilizarea sprijinului internațional pentru Ucraina – inclusiv din partea țărilor aliate Rusiei.

China însă, care este cel mai important aliat al președintelui Putin, nu participă la conferință. Alte state influente aliate Rusiei, precum India și Africa de Sud, va fi prezente, însă nu sunt reprezentate nici măcar la nivel ministerial. Brazilia participă doar ca „observator”.

Elveția speră că o nouă conferință va fi organizată anul acesta care să includă și Moscova, care a declanșat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău