Putin spune care sunt condițiile pentru negocierile de pace în Ucraina. Reacția Kievului: „Un ultimatum cum obișnuia și Hitler”

  • 14 Iunie 18:29
Putin spune care sunt condițiile pentru negocierile de pace în Ucraina. Reacția Kievului: „Un ultimatum cum obișnuia și Hitler”

 Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO, transmite Agerpres

De îndată ce Kievul va anunța că este pregătit pentru această decizie și va iniția o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, va comunica în mod oficial renunțarea la planurile sale de a adera la NATO, va fi imediat emis din partea noastră un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a declarat Putin în timp ce se adresa conducerii Ministerului de Externe, un discurs transmis în direct de posturile de televiziune oficiale.

Rusia este pregătită să garanteze retragerea în siguranță a unităților ucrainene pentru a face aceasta, a declarat Putin, prezentând ceea ce a spus că ar fi condițiile prealabile ale Rusiei pentru începerea negocierilor de pace cu Ucraina.

Rusia, a spus Putin, ar fi gata pentru astfel de discuții chiar "mâine" dacă trupele ucrainene se vor retrage din regiunile Zaporojie, Herson (sud), Donețk și Luhansk (est) și dacă Ucraina va renunța la planurile sale de a adera la NATO.

Dacă Ucraina ar fi de acord cu aceste condiții, Putin a spus că Rusia va înceta focul și va începe negocierile, potrivit Reuters.

Oferta de încetare a focului formulată vineri mai devreme de președintele rus Vladimir Putin este un ultimatum, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce liderul de la Kremlin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, drept condiții pentru o încetare a focului și o pace negociată, transmite Reuters.

Vorbind la postul italian de știri SkyTG24 în timp ce participa în Italia la summitul G7, Zelenski a susținut că Putin nu-și va opri ofensiva militară nici dacă cererile sale de încetare a focului vor fi satisfăcute, transmite Agerpres.

Președintele ucrainean a descris condițiile enunțare de președintelui rus pentru o încetare a focului și reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău