Ministrul Culturii din România: Votul care s-a dat în Republica Moldova aduce țara mult mai aproape de UE

  • 13 Iulie 2021 10:43
Ministrul Culturii din România: Votul care s-a dat în Republica Moldova aduce țara mult mai aproape de UE

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a declarat, luni, că votul pe care moldovenii l-au dat duminică la alegerile parlamentare anticipate aduce Republica Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană, scrie AGERPRES.

„Votul de duminică înseamnă o apropiere mai mare pentru că în contextul geopolitic actual este greu să mai reiei vechea teză cu unirea Basarabiei cu România. O integrare a ambelor țări în Uniunea Europeană ne-ar aduce aproape de acest vis. Ori votul care s-a dat în Republica Moldova cu siguranță aduce Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană. Faptul că moldovenii - și am înțeles chiar cei de etnie rusă și ucraineană - au dat un vot către drumul european înseamnă foarte mult legat de ceea ce au înțeles oamenii de acolo, legat de parcursul corect al unui popor”, a declarat, la TVR 1, Bogdan Gheorghiu.

În acest context, ministrul Culturii a subliniat că Institutul Cultural Român de la Chișinău ar trebui să fie mai activ.

„Am avut câteva întâlniri cu mai multe delegații din Republica Moldova și am aflat cu surprindere că doar 10% din cărțile din bibliotecile de acolo sunt în limba română. Ori, poate cu asta ar trebui noi să începem. Avem un ICR la Chișinău care ar trebui activat mult mai bine decât a fost activat până acum. Avem o nouă putere la Chișinău care a ales acest parcurs pro-european. De-a lungul timpului s-au făcut poduri de flori, dar poate ar trebui să facem și acea autostradă mult discutată și, sigur, acele magistrale din zona energetică care cu siguranță ne-ar conecta pe mai multe zone un pic mai pragmatice, nu doar pe cele care țin de identitatea noastră comună”, a adăugat ministrul Bogdan Gheorghiu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău