Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, aflat într-o vizită la Chișinău, a venit cu o donație

  • 28 Aprilie 2020 12:16
Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, aflat într-o vizită la Chișinău, a venit cu o donație

Ungaria a donat Republicii Moldova 100 de mii de măști și cinci mii de echipamente medicale de protecție împotriva COVID-19. Echipamentele medicale au fost oferite de ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, care se află într-o vizită fulger la Chișinău. El a afirmat că Ungaria este în situația în care poate ajuta R. Moldova.

Într-o conferință de presă, susținută la aeroport, șeful diplomației de la Budapesta a spus că apreciază politica de la Chișinău, pe care a numit-o „orientată spre interesele naționale”. El a lansat și câteva aluzii acide la adresa Uniunii Europene, care a atenționat anterior Ungaria că încalcă statul de drept prin măsurile de urgență instituite.

„Noi am cerut Uniunii Europene să nu folosească discriminare față de politicul din Republica Moldova și să acorde acel ajutor financiar care s-a semnat deja pentru R. Moldova. 70 de milioane de euro nu s-au livrat încă și am cerut să se verse imediat din partea Comisiei Europene către Chișinău.”

La rândul său, ministrul de Externe de la Chișinău, Oleg Țulea, a mulțumit omologului său din Ungaria pentru suportul oferit.

„O vizită fulger pentru a aduce un important lot de echipamente de protecție destinate sistemului din Republica Moldova. Ungaria a oferit și suport pentru repatrierea cetățenilor R. Moldova, acele coridoare verzi create datorită eforturilor ungare ne-au ajutat ca mii și mii de cetățeni să ajungă acasă. Iar acest lot destinat medicilor vine într-un moment când sistemul nostru chiar necesită aceste utilaje.”

Ministrul de Externe de la Budapesta avut astăzi o întrevedere și cu premierul de la Chișinău, Ion Chiu. Diplomatul străin a declarat că Ungaria continuă să sprijine integrarea europeană a R. Moldova. De asemenea, în luna mai, doi experți din Ungaria vor veni la Chișinău pentru a oferi suport în agricultură și finanțe publice. Un al treilea expert din Ungaria va consulta R. Moldova și pe dimensiunea NATO.

Ministrul ungar de Externe este în a doua sa vizită la Chișinău în acest an, prima având loc în luna februarie. Ulterior, în martie, la Chișinău a fost premierul Ungariei, Viktor Orban, care a semnat atunci și o declarație privind parteneriatul strategic între Rep. Moldova și Ungaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău