Miniștrii transporturilor din România, Republica Moldova și Ucraina vor participa pe 12 aprilie la o videoconferință cu Comisarul european pentru transporturi

  • 11 Aprilie 2022 10:37
Miniștrii transporturilor din România, Republica Moldova și Ucraina vor participa pe 12 aprilie la o videoconferință cu Comisarul european pentru transporturi

Miniștrii transporturilor din România, Republica Moldova și Ucraina vor participa mâine, la o videoconferință cu Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Oficialii din cele trei țări și UE urmează să discute  soluții pentru transportul feroviar, rutier, fluvial și maritim al mărfurilor din Ucraina și Republica Moldova.

Comisia Europeană dorește să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru acorduri de transport rutier de mărfuri între Uniunea Europeană și cele două țări.

„Având în vedere că rutele tradiționale de transport din regiune sunt în prezent închise, inițiativa urmărește să asigure lanțurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei”, precizează un comunicat al Delegației UE în Republica Moldova.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat că acordurile cu Ucraina și Moldova presupun liberalizarea parțială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste țări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime – indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. „Blocarea acestor porturi a afectat negativ și Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluție imediată pentru economiile acestor două țări”, a notat comisarul.

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permițând transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE să tranziteze și să opereze pe teritoriile celorlalți. Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoașterea permiselor de conducere ucrainene și a certificatelor de competență profesională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău