Miniștrii europeni de externe au ajuns la un acord pentru instituirea de sancțiuni împotriva unor oficiali din Belarus

  • 28 August 2020 17:14
Miniștrii europeni de externe au ajuns la un acord pentru instituirea de sancțiuni împotriva unor oficiali din Belarus

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic cu privire la instituirea de sancțiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiați președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, a anunțat la Berlin șeful diplomației europene Josep Borrell, potrivit agențiilor DPA și EFE, preluat de Agerpres.

Măsurile vor viza persoane de la ''nivel politic înalt'' implicate în fraudarea alegerilor din 9 august și în reprimarea protestelor care au urmat acestui scrutin în care președintele Lukașenko a obținut 80% din voturi, potrivit datelor oficiale.

Borrell a mai spus că deocamdată nu poate preciza numărul persoanelor sancționate sau identitatea lor, întrucât ''statele membre încă prezintă nume'', așadar lista ar putea crește în zilele următoare.

El a apreciat pozitiv o ofertă de mediere anunțată tot vineri de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a reafirmat că ''rămâne deschisă'' calea dialogului.

''Dacă Lukașenko sporește presiunea asupra opoziției și manifestațiilor pașnice, noi va trebui să creștem presiunea asupra lui'', a spus la rândul său ministrul german de externe, Heiko Maas, gazda reuniunii informale a miniștrilor europeni de externe.

Anterior, președintele Lukașenko a avertizat că va decide măsuri de retorsiune în cazul impunerii unor sancțiuni împotriva țării sale.

Criza politică din Belarus a fost tema prioritară a reuniunii din capitala germană, alături de tensiunile în creștere între Grecia și Turcia în zona Mediteranei Orientale. Despre acestea Josep Borrell a menționat nemulțumirea Uniunii Europene față de acțiunile Turciei, adăugând că sunt în analiză ''măsuri restrictive'' față de Ankara ce s-ar putea concretiza la summitul UE din septembrie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău