Miniștrii Energiei caută soluții la criza gazelor. Statele UE decid dacă firmele pot cumpăra gaze rusești fără a încălca sancțiunile

  • 02 Mai 2022 10:32
Miniștrii Energiei caută soluții la criza gazelor. Statele UE decid dacă firmele pot cumpăra gaze rusești fără a încălca sancțiunile

Miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se întânesc, luni, în ședință de urgență, în contextul în care blocul comunitar se străduiește să vină cu un răspuns comun la solicitarea Moscovei potrivit căreia cumpărătorii europeni trebuie să plătească în ruble pentru gazele naturale rusești, în caz contrar riscând să le fie întrerupte livrările, informează Reuters.

Săptămâna trecută Rusia a întrerupt livrările de gaze spre Bulgaria și Polonia, după ce aceste state au refuzat să respecte solicitările Moscovei de a face plata în ruble. Cele două țări intenționau deja să înceteze să mai utilizeze gaze rusești de la finele acestui an și autoritățile susțin că pot face față întreruperii livrărilor de gaze rusești.

Cu toate acestea, întreruperea livrărilor spre Bulgaria și Polonia a dat naștere la îngrijorări că și alte state UE, inclusiv Germania, principala economie europeană, ar putea fi umătoarele.

În plus, acțiunea Moscovei riscă să provoace fisuri în frontul unit al UE împotriva Rusiei, pe fondul divergențelor de opinie cu privire la modalitatea de răspuns.

În condițiile în care multe firme europene au termene de plată la gaze la finele acestei luni, statele membre UE trebuie să clarifice urgent dacă firmele pot continua să cumpere gaze rusești fără a încălca sancțiunile impuse de UE Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Moscova le-a spus cumpărătorilor străini de gaze că trebuie să își deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank, în care să depoziteze euro sau dolari, iar baca rusă va converti sumele în ruble.

În replică, executivul comunitar le-a spus statelor membre că respectarea cerințelor Moscovei ar însemna violarea sancțiunilor UE, dar în același timp le-a sugerat țărilor UE că ar putea face plăți care să respecte sancțiunile dacă declară plata finalizată odată ce a fost făcută în euro și înainte de conversia în ruble.

După ce Bulgaria, Danemarca, Grecia, Polonia, Slovacia și alte state membre au cerut săptămâna trecută clarificări, Bruxelles-ul a decis să elaboreze îndrumări suplimentare.

Plata în ruble poate ajuta economia Rusiei să facă față impactului sancțiunilor internaționale, în tip ce veniturile din exporturile de hidrocarburi ajută Moscova să finanțeze ceea ce numește o "operațiune militară specială". Potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy și Clean Air, țările UE au plătit mai mult de 45 de miliarde de euro pentru petrol și gaze naturale rusești numai după invadarea Ucrainei de către Rusia la data de 24 februarie.

Rusia este responsabilă pentru 40% din importurile de gaze și 26% din importurile de petrol ale UE, o dependență care explică de ce Germania și alte state au fost reticente până acum la ideea unei opriri bruște a importurilor de hidrocarburi din Rusia de teama pagubelor provocate economiei.

Uniunea Europeană înclină spre o interzicere a importurilor de petrol din Rusia la finele anului, susțin doi diplomați europeni consultați de Reuters, după discuțiile care au avut loc în ultimele zile între Comisia Europeană și statele membre UE.

Blocul comunitar pregătește cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei. Noul pachet de sancțiuni ar urma să vizeze petrolul rusesc, băncile din Rusia și Belarus, precum și mai multe persoane fizice și companii.

Comisia Europeană, care se ocupă de coordonarea răspunsului UE, a avut în ultimele zile o serie de discuții cu mai multe grupuri de state membre UE și intenționează să își prezinte planurile cu privire la un nou pachet de sancțiuni la reuniunea de miercuri a ambasadorilor UE la Bruxelles.

Potrivit diplomaților, Germania pare dispusă să accepte un embargo de la sfârșitul lui 2022, însă țări precum Austria, Ungaria, Italia și Slovacia, au în continuare unele rezerve. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău