Miniștrii de externe din UE, întruniți la Lisabona: În premieră, la inițiativa României, țările UE dezbat situația conflictelor prelungite din Marea Neagră

  • 27 Mai 2021 11:15
Miniștrii de externe din UE, întruniți la Lisabona: În premieră, la inițiativa României, țările UE dezbat situația conflictelor prelungite din Marea Neagră

Ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu participă, miercuri și joi, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (formatul Gymnich), care are loc la Lisabona, în cadrul Președinției portugheze a Consiliului UE.

“Agenda de discuții a miniștrilor de externe include conflictele prelungite din Vecinătatea Estică, subiect inclus la propunerea României, relațiile UE-Africa și viziunea strategică a UE pentru regiunea Indo-Pacifică. De asemenea, miniștrii europeni vor avea un dejun informal care îl va avea ca invitat pe ministrul afacerilor externe al Regatului Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi”, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Dezbaterea privind conflictele prelungite din Vecinătatea Estică este organizată la inițiativa României, ca urmare a scrisorii adresate de ministrul Bogdan Aurescu, susținut de zece omologi din state membre UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), la 19 noiembrie 2020, Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate.

Este pentru prima dată când un astfel de subiect este inclus pe agenda CAE la inițiativa României. Miniștrii europeni vor evalua liniile de acțiune care ar putea fi decise și puse în aplicare pentru a spori angajamentul UE și eficiența acestuia, respectiv instrumentele concrete care pot fi folosite de către UE pentru soluționarea conflictelor prelungite/înghețate din regiunea extinsă a Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția că aceste conflicte reprezintă o amenințare majoră la adresa stabilității și securității vecinătății imediate a Uniunii, dar și a continentului european și a securității euro-atlantice în ansamblu, astfel că UE trebuie să se implice mai mult și mai eficient în soluționarea durabilă a acestora, cu obiectivul mai larg al consolidării rezilienței partenerilor din Parteneriatul Estic.

În acest sens, Bogdan Aurescu va prezenta o serie de propuneri concrete care să permită o abordare integrată și coerentă a proceselor de soluționare a acestor conflicte, în conformitate cu dreptul internațional și în coordonare apropiată cu toți actorii relevanți (OSCE, ONU, parteneri internaționali like-minded, mai ales  SUA).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău