Experta în securitate din SUA, Iulia Joja: Cel mai important lucru care a avut loc în context regional este această trilaterală R.Moldova - Georgia - Ucraina, o trilaterală de colaborare, de cooperare în sensul integrării în UE
-
24 Iunie 2021 14:05
Miniștrii de externe ai Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei întreprind astăzi, în premieră, o vizită comună de lucru la Bruxelles în formatul Trio Asociat. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău, cei trei oficiali au întrevederi cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și responsabili de cooperarea cu cele trei țări asociate.
Într-un editorial semnat de șefii diplomațiilor din cele trei state, ei punctează că trio-ul asociat este o manifestare a determinării puternice și a alegerii suverane de a urma calea integrării europene. Cei trei miniștri de externe susțin că țările lor se află într-un nou moment al parcursului și speră că prietenii și partenerii vor fi alături pe calea integrării europene a Republicii Moldova, Ucraina și Georgia.
Trilaterala Ucraina – Republica Moldova – Georgia oferă mai multe șanse de apropiere de Uniunea Europeană, apreciază experta în securitate Iulia Joja, profesor la Universitatea Georgetown din Statele Unite.
„Cel mai important lucru care a avut loc în context regional este această trilaterală a Republicii Moldova cu Georgia și cu Ucraina, o trilaterală de colaborare, de cooperare în sensul integrării în Uniunea Europeană. Știind din trecut, din procesele de integrare ale României, ale altor state foste comuniste: statele baltice, Polonia, Cehia, Ungaria adică atunci când două sau mai multe state se aliază pentru a se ajuta reciproc în acest proces de integrare, au mai mult succes. Până acum, în ultimii ani am văzut mai degrabă drumuri individuale al Ucrainei, Georgiei și Moldovei către Uniunea Europeană. Faptul că s-a stabilit acest mod de cooperare într-o anumită trilaterală, este un lucru foarte bun pentru că poate să ajute substanțial Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană”, a declarat experta în securitate.
La Bruxelles, agenda oficialilor va fi axată pe perspectivele pregătirii Summit-ului Parteneriatului Estic preconizat pentru finele anului curent și aprofundarea cooperării cu UE în ceea ce ține implementarea Acordurilor de Asociere.