Ministra sănătății: Recomandările de precauție trebuie urmate și pe viitor

  • 29 Aprilie 2020 08:14
Ministra sănătății: Recomandările de precauție trebuie urmate și pe viitor

Măsurile care au fost anunțate de către autoritățile Republica Moldova cu privire la ridicarea unor restricții impuse de la 17 martie și până în prezent în contextul pandemiei de COVID-19 se fac treptat și cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Totodată, populații țării, și nu doar, trebuie să se adapteze la situația de epidemie, indiferent dacă cazurile testate pozitiv ar crește. Declarațiile au fost făcute de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Vârful pandemiei este exact în această perioadă. Dvs. ați văzut care sunt prognozele făcute de Agenția Națională pentru Sănătate Publică de comun acord cu Organizația Mondială a Sănătății. În funcție de cum ne vom comporta fiecare în mod individual, depinde când și dacă va fi atins acel vârf al pandemiei, dar este clar că în cazul respectiv s-a mers pe cele mai stringente măsuri care pot fi adaptate și ați avut posibilitatea să vedeți că a fost extinsă această perioadă a zilelor libere pentru bugetari pentru a evita aglomerațiile. S-a permis, în cadrul adaptării măsurilor, plimbările în aer liber, dar foarte clar determinându-se anumite măsuri”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Chiar dacă unele restricții vor fi ridicate treptat, ministra sănătății afirmă că populația nu trebuie să renunțe la acele recomandări care ar ajuta la stoparea răspândirii virusului.

„Dacă e să vorbim de plimbările în aer liber, vorbim de accesul în parcuri, care pana la momentul actual a fost restricționat, dar cu limitarea numărului de persoane, nu mai mult de trei persoane cu păstrarea acelei distanțe sociale. Dacă vorbim despre comerțul cu amănuntul în magazinele specializate, se impun aceleași cerințe ca și în cazul acelor magazine care comercializau produse alimentare. Este vorba de măsuri de precauție, inclusiv măsuri de protecție individuală pentru angajați, dar pe lângă aceasta este vorba de măsuri de precauție și pentru cei care vor veni la cumpărături. Vom fluidiza accesul persoanelor în cadrul magazinelor, vom asigura cu mănuși de unică folosință aceste unități comerciale, vom respecta toate regulile de igienizare a suprafețelor, dar și în general a acestor unități comerciale, vom monitoriza starea de sănătate a angajaților. Sunt niște măsuri cu care urmează și în continuare să trăim, urmează să ne adaptăm cu această situație epidemiologică, indiferent de câte cazuri vom înregistra în continuare în Moldova, acestea sunt recomandările OMS”, a adăugat ministra sănătății.

Cât despre ridicarea restricțiilor în cazul sectorului HoReCa, problema va fi abordată după 15 mai, atunci când este prevăzută ridicarea stării de urgență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău