Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, despre șansele ca Ilan Șor să fie extrădat: „Sunt posibile două scenarii"

  • 28 Aprilie 2023 08:58
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, despre șansele ca Ilan Șor să fie extrădat: „Sunt posibile două scenarii

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit la TVR MOLDOVA despre șansele extrădării oligarhului fugar Ilan Șor și spune că sunt posibile două scenarii. De asemenea, Veronica Mihailov-Moraru a afirmat că a fost solicitată posibilitatea de examinarea mai urgentă a cererii de extrădare.

"Trebuie să înțelegem că procedura de extrădare, mai ales în cazul lui Ilan Șor, care posedă cetățenia statului israelian este o procedură mult mai complexă și trebuie aplicată destul de minuțios. Se cunoaște că după prima condamnare de către prima instanță a lui Șor a fost dat în căutare, el a părăsit teritoriul țării în 2019. Până acum nu s-a dat un răspuns, dar au mai avut loc anumite comunicări pe partea ce ține de documente suplimentare. Acum, odată ce s-a aflat despre decizia Curții de Apel, am înaintat solicitarea prin care am informat despre faptul că a fost condamnat de Curtea de Apel, despre pedeapsa aplicată și de faptul că acesta deja are un alt statut, statutul de condamnat. Nu avem încă un răspuns. Urmează să avem cât de curând un răspuns. Este prematur de spus care ar fi scenariul, dar trebuie să înțelegem că sunt posibile două scenarii: unul, pe de o parte, dumnealui posedă cetățenia statului respectiv și statul Israel va examina în particular, în primul rând, întrunirea condițiilor conform procedurii la solicitarea cererii de extrădare și al doilea rând va ține cont și de modul cum va fi executată pedeapsa, eventual în Republica Moldova. Chiar și în cazul în care nu s-ar da curs de a executa pe teritoriul țării noastre, aceasta nu înseamnă că va putea fi supus răspunderii și să execute pedeapsa, atunci se va purcede la o altă procedură ce ține de recunoașterea hotărârii noastre pentru a fi executată și pe teritoriul statului de către persoana respectivă. Acestea sunt scenariile posibile care sunt conform legislației. Cum urmează ulterior să acționăm, depinde după ce vom avea o decizie sau comunicare din partea autorităților israeliene pe marginea cererii noastre de extrădare.

Pot să mai accentuez faptul că odată cu informarea și actualizarea situației, am solicitat posibilitatea de examinarea mai urgentă a cererii", a spus Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Cât despre faptul dacă există o interdicție din partea statului Israel ca Șor să părăsească țara, Ministrul Justiției susține: "Dumnealui oricum avea statului de persoană dată în căutare internațională și anterior deciziei Curții de Apel și această informație a fost actualizată că el deja are statut de condamnat în decizii definitive și executorii", spune Veronica Mihailov-Moraru.

Între timp, ministrul Justiției a solicitat Israelului să examineze în regim de urgență cererea de extrădare a fugarului Ilan Șor, chiar dacă statul Israel nu își extrădează toți cetățenii.

"Și noi avem această informație că Israelul este foarte exigent și nu-și extrădează propriii cetățeni, dar în același timp, în ultima vreme, după mai multe cercetări, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu colegii de la PA, dar și din discuțiile pe care le-am avut cu unii cetățeni ai Israelului, totuși, au existat cazuri în care Israelul a consimțit extrădarea cetățenilor care posedă cetățenia statului respectiv, foarte mult contează, în primul rând, împlinirea condițiilor, modul de executare a pedepsei, dar și a unor circumstanțe particulare la caz", declară Ministrul Justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău