Ministerul Sănătății vine cu precizări privind asigurarea sistemului de sănătate cu oxigen medical

  • 29 Octombrie 2021 16:32
Ministerul Sănătății vine cu precizări privind asigurarea sistemului de sănătate cu oxigen medical

Ministerul Sănătății vine cu precizări privind asigurarea sistemului de sănătate cu oxigen medical. Mai exact, în prezent, sunt câteva surse de asigurare a instituțiilor medico-sanitare publice cu oxigen medical. Este vorba despre generatoarele de oxigen, concentratoarele de oxigen, rezervorul cu oxigen lichid, buteliile cu oxigen în stare gazoasă.

Fiecare instituție medicală din țară este asigurată și utilizează una sau mai multe surse de aprovizionare cu oxigen menționate mai sus. În acest moment, sunt utilizate peste 2.000 de butelii de oxigen, peste 20 rezervoare de oxigen și peste 2.500 puncte de oxigen, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

În ceea ce privește concentratoarele de oxigen, de la începutul pandemiei COVID-19, instituțiile medicale din țară au fost dotate cu peste 1.500 de concentratoare și urmează să fie recepționate alte peste 300.

În privința generatoarelor de oxigen, autoritățile menționează că, înainte de apariția virusului SARS- CoV- 2, în Republica Moldova erau utilizate 12 generatoare de oxigen în cadrul instituțiilor medico-sanitare. Ulterior, au fost achiziționate alte 20 generatoare de oxigen prin intermediul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19”, finanțat de Banca Mondială, dintre care 19 au fost instalate și conectate la rețele, iar unul a fost instalat și urmeaza să fie conectat la Institutul de Medicină Urgentă. Mai mult, alte patru generatoare de oxigen urmează să fie achiziționate cu suportul Fondului Global prin UCIMP.

Totodată, Ministerul Sănătății cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a realizat o evaluare la nivel național privind asigurarea instituțiilor medicale cu oxigen. În rezultatul evaluării, au fost planificate pentru achiziție alte 39 de generatoare de oxigen din proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19” finanțat din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB).

În ceea ce privește instalarea generatorului de oxigen medical în cadrul „Centrului COVID-19” de la „Moldexpo”, Ministerul Sănătății precizează că acesta va fi instalat doar după întrunirea tuturor condițiilor tehnice de amplasare și exploatare în siguranță conform evaluării Agenției pentru Supraveghere Tehnică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău