Ministerul Sănătății își propune să ridice calitatea serviciilor medicale
-
23 Februarie 2015 15:23
Un plan de acțiuni menit să ridice calitatea serviciilor medicale destinate gravidelor și să reducă mortalitatea maternă la nivel național, a fost semnat de Ministerul Sănătății săptămâna trecută și urmează să fie pus în aplicare în următorii doi ani.
Planul prevede ajustarea legislației naționale în domeniul sănătății materne și standardelor de supraveghere a gravidelor. Totodată, vor fi înăsprite criteriile de acreditare a maternităților, informează portalul e-sănătate.md. Potrivit sursei citate, o serie de maternități care nu îndeplinesc anumite criterii ar urma să fie închise, printre care și cele cu mai puțin de 300 de nașteri pe an. Expertul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu susține că reforma în domeniul sănătății materne este necesară, însă, autoritățile ar trebui să atragă atenția supra necesităților populației:
”Intenția Ministerului Sănătății este nobilă. Dar eu mi-aș dori ca această reformă să fie implementată cu participarea tuturor actorilor interesați: specialiști, autoritățile din teritoriu, inclusv și populația. Doar închiderea maternității într-un teritoriu, nu soluționează problema. Este necesar să fi oferite servicii inclusiv de transportare a gravidelor către alte maternități, de informare a populației” a menționat Ghenadie Țurcanu.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, maternitățile unde se nasc cei mai puțini copii sunt cele din Taraclia și Basarabeasca, unde se nasc anual până la 200 de copii. Sub 300 de nașteri sunt înregistrate și în Șoldănești. Aproximativ câte 300 de bebeluși sunt aduși pe lume anual în Ocnița, Dondușeni și Vulcănești.