Ministerul Sănătății ar putea crea o întreprindere monopolistă pe piața achizițiilor pentru sistemul medical

  • 06 Decembrie 2016 17:05
Ministerul Sănătății ar putea crea o întreprindere monopolistă pe piața achizițiilor pentru sistemul medical

Guvernul va examina mâine un proiect de lege care prevede crearea unei societăți comerciale, cu capital exclusiv de stat, care să excludă intermediarii în procesul de achiziții publice pentru sistemul medical. Propunerea vine de la Ministerul Sănătății, dar ignoră riscurile semnalate de Centrul Național Anticorupție.

Noua structură ar putea crea un monopol pe piața achizițiilor și ar putea deveni funcțională pentru grupuri restrânse de interese, a atenționat CNA, într-un raport al său, citat de Sănătate INFO.

Ministerul l-a înaintat însă în redacția inițială, cu elementele sale riscante, precizează sursa citată.

Noua structură ar urma să se numească MoldFarm și va avea un capital social de 20.000 de mii de lei. „Prin procurarea bunurilor respective la preț de producător, societatea pe acțiuni nou-creată ar exclude situațiile în care importatorii de medicamente și dispozitive medicale ar recurge la înțelegeri de cartel, pentru a majora în mod nejustificat prețurile”, se argumentează în Nota Informativă a proiectului.

Într-o expertiză a elementelor corupționale, CNA a atras atenția asupra faptului că proiectul trebuia consultat cu Consiliul Concurenței, pentru a evita riscurile de monopol pe piața medicamentelor. Mai mult, autorii analizei cred că Ministerul Sănătății nu a reușit să creeze o legătură logică dintre crearea MoldFarm și argumentele pe care le-a folosit în Nota sa Informativă

Sănătate INFO amintește că Guvernul a aprobat recent Hotărârea de Guvern prin care a fost creat Centrul Național de Achiziții Centralizate în Sănătate, acesta preluând o parte din atribuțiile Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Numirea conducerii Centrului însă a picat testul transparenței, iar Ministerul Sănătății nu s-a deranjat să explice de ce numirile nu au fost anunțate public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău