Ministerul rus de Externe: Deschiderea punctului de control la Cuciurgan-Prervomask, un element de presiune asupra Tiraspolului

  • 21 Iulie 2017 14:01
Ministerul rus de Externe: Deschiderea punctului de control la Cuciurgan-Prervomask, un element de presiune asupra Tiraspolului

Moscova consideră că deschiderea punctului de control comun la Cuciurgan-Pervomaisk, pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, ar contravine unor acorduri semnate anterior. Declarații în acest sens au fost făcute, într-o conferință de presă de reprezentantul Ministerului rus de Externe, Artiom Kojin.

„Inaugurarea oficială, pe 17 iulie, a punctului de control vamal comun la Cuciugan, situat pe teritoriul Ucrainei, este regretabilă. În acest fel au fost ignorate îngrijorările Tiraspolului în legătură cu acest pas făcut fără consultări cu Tiraspolul de către Chișinău și Kiev”, a spus Artiom Kojin, citat de presa de la Moscova.

El consideră justificate pretențiile administrației separatiste de la Tiraspol, care afirmă că toate „problemele controversate” ar trebui discutate mai întâi la masa negocierilor, și a pledat pentru convocarea cât mai urgentă a unei noi runde de tratative în formatul 5+2.

Anterior, pe 7 iulie, și Duma de Stat a Federației Ruse a emis o declarație, prin care a chemat Moldova și Ucraina „să renunțe la orice formă de presiune și acțiuni de blocadă împotriva Transnistriei”.

Misiunea de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc pe segmentul transnistrean al frontierei a fost inaugurată pe 17 iulie, în prezența premierului moldovean Pavel Filip și a președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

Cei doi demnitari au menționat importanța acestei misiuni pentru a simplifica procedurile de trecere și de control asupra contrabandei, în timp ce Tiraspolul o califică drept element al unei pretinse blocade economică a regiunii separatiste. Anterior și Moscova a criticat intenția autorităților de la Chișinău și Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău