Ministerul Mediului a elaborat un proiect referitor la organismele modificate genetic, dar fără un mecanism de implementare

  • 19 Octombrie 2016 14:07
Ministerul Mediului a elaborat un proiect referitor la organismele modificate genetic, dar fără un mecanism de implementare

Un proiect de lege referitor la organismele modificate genetic, elaborat de Ministerul Mediului, interzice diseminarea lor deliberată în mediul natural.

Deși proiectul a fost adoptat de Guvern, experții sunt de părere că norma nu vine și cu un mecanism de implementare, în condițiile în care în Republica Moldova nu există un laborator acreditat în acest domeniu.

Proiectul are scopul de a transpune parțial o directivă a Parlamentului European și vine să înlocuiască o lege mai veche, din 2001. În cadrul unor dezbateri publice, înainte de votul în Parlament, experții au subliniat că și norma veche era suficientă, dar problema este că nu era aplicată.

”Legea trecută nu era atât de rea, se putea de ajustat, fiindcă dumneavoastră acum puneți și pe umerii Ministerului Agriculturii să reglementeze ceva, și Ministerului Sănătății – altceva. Și în Republica Moldova vor fi multe documente normative care vor reglementa unul și același subiect. Este o problemă foarte importantă și noi trebuie să decidem: dorim sau nu dorim. În lege scrie ”nu”, dar în realitate pe piețele de consum există foarte multe produse și culturi modificate genetic”, a declarat profesorul de biologie moleculară, Maria Duca.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Marcela Stahi, a explicat că interzicerea importului de organisme modificate genetic i-ar pune în dificultate pe unii producători agricoli.

”Aș vedea un impediment și un impact foarte mare asupra producătorilor, în cazul în care vor fi importate unele produse, de exemplu șrotul de soia, în cazul în care avem ani secetoși și este necesar de a importa, vor fi create foarte mari impedimente pentru importatori”, a declarat Marcela Stahi.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a explicat că va fi creată o Comisie națională pentru securitate biologică, iar atribuțiile de verificare și aprobare vor fi împărțite între diferite autorități, în funcție de competențe.

”Comisia Națională pentru Securitatea Biologică va evalua riscurile, după care ministrul Mediului emite un document care îi permite notificatorului să importe sau să exporte acest produs. După care – merge după autorizație la Ministerul Agriculturii și la Ministerul Sănătății, care vor verifica mai departe trasabilitatea acestor produse”, a spus Valeriu Munteanu.

Experții au mai spus în cadrul dezbaterilor că în Republica Moldova există câteva laboratoare care pot constata dacă produsele sunt sau nu modificate genetic, dar niciunul din ele nu este acreditat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău