Ministerul Justiției a semnat Ordinul comun de aprobare a Instrucțiunii privind mecanismul de cooperare intersectorială în cazurile de violență în familie

  • 21 Iunie 2022 18:48
Ministerul Justiției a semnat Ordinul comun de aprobare a Instrucțiunii privind mecanismul de cooperare intersectorială în cazurile de violență în familie

Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la evenimentul de semnare a Ordinului comun cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind mecanismul de cooperare intersectorială în cazurile de violență în familie.

În alocuțiunea sa, secretara de stat a spus că Ministerul Justiției, potrivit acestui mecanism, va interveni în acest proces nemijlocit prin intermediul instituțiilor sale din subordine – Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Inspectoratul Național de Probațiunee (INP), care sunt responsabile de implementarea politicilor execuțional-penale privative și non-privative de liberate. De asemenea, Veronica Mihailov-Moraru a menționat că, începând cu anul 2021, organele de probațiune intervin la etapa aplicării de către instanța de judecată a ordonanței de protecție prin obligația dispunerii monitorizării electronice a agresorului, dar și prin intermediul aplicării programelor probaționale adresate agresorilor familiali care, odată sancționați , să fie și eficient resocializați.

„Mă bucur că Ministerul Justiției a avut oportunitatea să contribuie la elaborarea și expertizarea acestui mecanism intersectorial - un instrument necesar, care are menirea de a asigura implementarea efectivă a tuturor prevederilor din Convențiile la care Republica Moldova este parte, în mod special Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Convenția de la Istanbul. În cazurile de violență în familie, Ministerul Justiției intervine nu doar la nivel de elaborare a politicilor ce țin de legislația în domeniu, dar și prin intermediul instituțiilor sale din subordine. Doar printr-o abordarea multidisciplinară și coerentă de intervenție a serviciilor din toate sectoarele se va putea răspunde prompt la necesitățile victimelor și se vor putea întreprinde măsuri conjugate de protecție a acestora, precum și de tragere la răspundere a agresorilor familiali”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Ordinul comun a fost semnat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției și Consiliul Național de Asistență Juridică Garanată de Stat. Scopul Instrucțiunii este de a eficientiza cooperarea între instituțiile cu competențe în domeniu, pentru a asigura protecția, siguranța și respectarea drepturilor victimelor violenței în familie, dar și pentru a fortifica mecanismul de monitorizare a agresorilor familiali, inclusiv reducerea comportamentului agresiv al acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău