Ministerul Finanțelor, pregătiri pentru definitivarea Planului Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană 2024-2027
-
01 Noiembrie 2023 19:39
După aprobarea, în ședința de guvern din 27 octombrie a Planului Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană 2024-2027 (PNA), Ministerul Finanțelor a organizat ședințele grupurilor de lucru nr. 32 „Control financiar” și nr. 5 „Achiziții Publice”, relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.
Ședințele grupurilor de lucru nr. 32 „Control financiar” și nr. 5 „Achiziții Publice”, prezidate de secretarul de stat Vladimir Arachelov, au fost convocate în vederea examinării a capitolelor din gestiune, în special ceea ce ține de termenul de realizare, instituții responsabile, eventuale omisiuni a propunerilor transmise de la avizare, dar și alte propuneri de ajustare, întrucât acest parcurs reprezintă un proces de lucru intens orientat spre contibuția substanțială la elaborarea și coordonarea acestui document important pentru parcursul European al Republicii Moldova, relatează sursa citată.
Pe subiectul achizițiilor publice, discuțiile s-au referit la aspecte precum elaborarea proiectului de lege privind atribuirea anumitor contracte de lucrări, furnizare de bunuri și prestare de servicii de către autoritățile sau entitățile contractante în domeniile apărării și securității, precum și validarea și aprobarea sistemului național de certificare a specialiștilor din domeniul achizițiilor publice.
În contextul, capitolului 32 ce vizează controlul financiar s-au abordat, în cadrul discuțiilor, acțiunile ce se referă la principiile generale de organizare descentralizată a proceselor în cadrul unui sistem de management delegat (Programul de dezvoltare a controlului financiar public intern 2023 -2026), dar și elaborarea și punerea în aplicare a unui Program de dezvoltare a capacităților manageriale privind organizarea sistemelor eficace de control intern managerial.
La ședințe au participat reprezentanții ministerelor și autorităților naționale, membrii desemnați ai grupului de lucru.
Amintim că, Ministerul Finanțelor coordonează 8 grupuri de lucru sectoriale: Politică economică și monetară; Prevederi financiare și bugetare; Libera circulație a capitalului; Servicii financiare; Fiscalitate; Uniunea vamală; Control financiar; și Achiziții publice.