Ministerul Energiei va căuta soluții individuale de eficiență energetică și energie verde pentru fiecare sector al economiei

  • 27 Aprilie 2023 17:33
Ministerul Energiei va căuta soluții individuale de eficiență energetică și energie verde pentru fiecare sector al economiei

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a îndemnat întreprinderile din industria ușoară să caute soluții de eficiență energetică pentru a-și spori competitivitatea și a reduce costurile de energie și să nu se limiteze la instalarea de panouri fotovoltaice.

În cadrul unui eveniment informativ organizat de Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), Victor Parlicov a subliniat că decarbonizarea economiei în contextul integrării europene este atât o soluție pentru prețurile mari la energie, cât și un angajament de politici pentru a contribui la prevenirea încălzirii globale. 

Ministrul Energiei a anunțat că urmează a fi lansate consultări cu mediul de afaceri pentru a identifica soluții adaptate fiecărui sector, ce vor contribui la reducerea consumului de energie în procesele de producție și, respectiv, vor crește competitivitatea întreprinderilor. „Desigur, cea mai la îndemână soluție este instalarea panourilor fotovoltaice în regim de contorizare netă și utilizarea gratuită a rețelei în calitate de acumulator. Totuși, rețeaua electrică are limitări și încurajez întreprinderile să caute energie durabilă și dincolo de panourile fotovoltaice”, a declarat Victor Parlicov. 

Capacitatea de generare a energiei electrice fotovoltaice în baza mecanismului de contorizare netă a crescut de 85 ori în ultimii cinci ani. Dacă în 2018 erau doar 57 de utilizatori ai contorizării nete, cu o capacitate cumulativă de 542,3 kW, la finele lunii februarie a.c., numărul acestora a depășit 2600, iar capacitatea de generare – 46,3 MW. Limita de capacitate pentru persoanele fizice și juridice care pot produce energie din surse regenerabile în schema de sprijin contorizare netă a fost majorată, anul trecut, de la 5% la 10%. 

În cadrul evenimentului „Eficiența energetică în industriile prelucrătoare: provocări, perspective, soluții”, au fost prezentate prioritățile de politici pe domeniul eficienței energetice, experiența de succes a agenților economici în domeniu, precum și o serie de instrumente de finanțare disponibile sectorului privat. Printre acestea au fost prezentate programele de finanțare ale Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), proiectul USAID Tehnologiile viitorului, NEFCO, liniile de finanțare ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare EU4Business și GEFF, dar și programele proprii ale băncilor comerciale locale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău