Ministerul Educației a elaborat un nou concept de program școlar

  • 29 Decembrie 2017 13:00
0%
00:00:00
00:00:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat o revizuire a programei școlare, cu diminuarea numărului de ore la treptele gimnaziale și liceale. Totodată, la disciplinele ”arta plastică”, ”educația muzicală” și ”educație fizică” vor fi excluse notele și înlocuite cu calificative. De asemenea, de anul viitor vor fi redeschise câteva școli primare, care și-au sistat anterior activitatea din cauza numărului mic de copii. 

De la 1 ianuarie 2018 urmează a fi redeschise două școli primare, din localitățile Fîrlădeni, raionul Hâncești și Țepilova, raionul Soroca, iar de la 1 septembrie 2018, va fi redeschisă școala primară din Bolohani, raionul Orhei. Deciziile au fost luate la solicitările părinților și cu sprijinul autorităților locale, a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. Ea a declarat că rețeaua de școli și modul cum s-au produs optimizările în ultimii ani au fost revizuite și urmează să fie redeschise și alte instituții care au fost închise din cauza numărului mic de copii.

„Acest proces de analiză a procedurilor de optimizare a instituțiilor de învățământ s-a soldat cu decizii de a redeschide câteva școli, fără ca încă o dată să nu subliniem că înțelegem și percepem drept corecte optimizările în alte localități, înn care acestea s-au dovedit a fi raționale”, a declarat Monica Babuc.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a mai anunțat despre un nou concept de programă școlară, care ar putea intra în vigoare de anul viitor. Se propune excluderea notelor la orele de muzică, artă plastică și educația fizică, pentru treapta gimnazială, iar pentru liceu – reducerea numărului de ore de la 31 la 28 și reducerea numărului de discipline obligatorii până la 6, celelalte urmând a fi opționale. În opinia lui Anatol Gremalschi, director de programe educaționale al Institutului de Politici Publice, schimbările anunțate sunt necesare, dar va conta foarte mult modul cum vor fi implementate.

”Important este cum aceste modele vor putea fi aplicate în cazul liceelor mici de la sate, mă tem că acolo vom avea mari probleme, atât cu alegerea disciplinelor, cât și cu completarea claselor. Cam jumătate din liceele din localitățile rurale nici nu asigură profilul real și umanist, ca să nu mai vorbim de alegerea altor discipline. Vă imaginați, în clasă sunt 20 de elevi, 3 au ales chimia, 4 au ales fizica, 6 au ales biologia. Nu poți organiza lecții în cazul ăsta”.

De asemenea, în licee ar urma să fie introduse discipline de orientare profesională și de voluntariat, iar în clasele primare – ore de robotică și informatică, în cadrul disciplinei de educație tehnologică, a mai anunțat Monica Babuc. Pentru clasele primare se propune excluderea temelor pentru acasă.

Ministerul a mai anunțat reducerea numărului de rapoarte pe care trebuie să le prezinte anual pedagogii și finanțare de la bugetul de stat a cursurilor de formare continuă pentru pedagogi. În prezent profesorii achită singuri pentru aceste cursuri, iar costul lor se ridică la aproape 4000 de lei. Pentru anul 2018 vor fi alocate în acest scop 17 milioane de lei, iar pentru restructurarea programei școlare – 15 milioane de lei, au mai anunțat responsabilii din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău