Ministerul Economiei propune alocarea a 12,5 milioane de lei pentru Fabrica de Sticlă
-
19 Aprilie 2017 10:34
Ministerul Economiei propune alocarea a 12,5 milioane de lei din bugetul de stat Întreprinderii de Stat „Fabrica de Sticlă din Chișinău”, pentru majorarea capitalului social, în condițiile în care aceasta se află într-o situație financiară dificilă. Un proiect de hotărâre a Guvernului în acest sens a fost publicat pentru dezbateri publice pe particip.gov.md, transmite IPN.
Ministerul, care este și fondator al întreprinderii, menționează în nota informativă a proiectului că majorarea capitalului este judicioasă, reieșind din situația actuală a fabricii. În august 2016 Fabrica de Sticlă și-a sistat activitatea de producere ca urmare a accidentului care a avut loc la cuptorul de topit sticlă.
Pentru repararea cuptorului de topit sticlă și pentru dezvoltarea procesului de producție se preconizează să fie valorificate investiții capitale în sumă de 5,5 milioane de euro. Lipsa volumelor livrărilor necesare, ca rezultat al stopării activității de producere a întreprinderii, a influențat asupra lipsei surselor financiare în volum deplin necesar pentru reconstrucția cuptorului de topit sticlă. Investițiile respective urmează să fie finanțate atât din surse financiare împrumutate, surse financiare proprii, cât și din surse financiare acordate de către fondator.
Întreprinderea a contractat și un credit bancar în sumă de 3,5 milioane de euro, care va fi utilizat inclusiv pentru achiziționarea materialelor necesare pentru repararea cuptorului de topit sticlă. Însă, în prezent, aflându-se în stare financiară dificilă, Fabrica de Sticlă nu dispune de mijloace financiare necesare pentru achitarea taxelor menționate și îndeplinirea integrală a programului de investiții. „Drept soluție pentru depășirea situației întreprinderea a adus la cunoștința fondatorului necesitatea capitalizării întreprinderii prin majorarea capitalului social al întreprinderii. Mijloacele financiare vor fi redirecționate în exclusivitate pentru realizarea programului de investiții”, argumentează Ministerul Economiei.
Autorii proiectului mai precizează că refuzul sau tergiversarea procesului de capitalizare a întreprinderii, în mod direct, va duce la suspendarea procesului de reconstrucție a cuptorului de topit sticla. În consecință, inevitabil, vor fi disponibilizați angajații întreprinderii, totodată, este de menționat faptul că, contractul încheiat cu compania, care va efectua lucrările de reconstrucție, prevede penalități în cazul neîndeplinirii obligațiilor contractuale.