Ministerul de Interne al Rusiei: Vlad Plahotniuc și Constantin Țuțu ar coordona o rețea internațională de contrabandă și trafic de droguri. Aceștia riscă până la 20 de ani de închisoare

  • 26 Iunie 2019 17:34
Ministerul de Interne al Rusiei: Vlad Plahotniuc și Constantin Țuțu ar coordona o rețea internațională de contrabandă și trafic de droguri. Aceștia riscă până la 20 de ani de închisoare

Ministerul de Interne al Rusiei anunță că fostul lider PD, Vlad Plahotniuc și ex-deputatul democrat, Constantin Țuțu, coordonau o rețea interțaională criminală specializată în contrabandă și trafic de droguri.

Anchetatorii Departamentului Investigații al Ministerului de Interne al Federației Ruse i-au pus sub acuzare, în absența acestora, pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și fostul deputat, PD, luptătorul Constantin Țuțu. Cei doi se fac vinovați de comiterea unei infracțiuni, prevăzută în alineatele 1 și 2 ale articolului 210 din Codul penal al Federației ruse, precum și de contrabandă și vânzare de stupefiante, potrivit unui comunicat al Ministerul rus de Interne.

Investigația vizează mai mulți lideri și membri ai unei grupări criminale transnaționale care au organizat  un coridor de tranzit prin care transportau droguri (hașiș) în cantități deosebit de mari din Africa de Nord către țările CSI, prin statele Uniunii Europene, cu vânzarea ulterioară a acestora, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse .

Comunitatea criminală, care activa sub forma unei  asociații de grupuri organizate (unități structurale), a fost creată în perioada iunie-august 2012 și condusă de Oleg Pruteanu, originar din Republica Moldova și de mai mulți cetățeni spanioli.

În rezultatul acțiunilor operative, efectuate în perioada august 2012 - iunie 2019, ofițerii Departamentului Investigații al Ministerului de Interne al Federației Ruse, în comun cu colegii lor din R.Moldova, Belarus și Regatul Spaniei, în cadrul operațiunii speciale "Kink Iberian" au fost deconspirați și condamnați peste 60 de participanți ai cartelurilor internaționale de traficanți de stupefiante. În aceeași perioadă a fost retrasă din circulație peste o tonă de hașiș.

Potrivit comunicatului, în urma investigațiilor s-a stabilit că fostul președinte al PD, Vladimir Plahotniuc, având posibilitatea de a influența situația politică și instituțiile de stat, aplicând metode criminale față de cei care erau în opoziție, cu scopul de a se îmbogăți, a ajuns la o înțelegere cu liderii organizațiilor criminale din R.Moldova. „Conform informațiilor deținute, nu mai înainte de anul 2012, Vladimir Plahotniuc a devenit unul din conducătorii unui sindicat transnațional de trafic de droguri și îi proteja pe membrii acestuia”, susțin reprezentanții Ministerului rus de Interne. 

Autoritățile de la Moscova mai spun că Vlad Plahotniuc acționa în comun cu organizatorul acestei comunități criminale, Oleg Pruteanu, iar controlul nemijlocit asupra acestei activități criminale era exercitat de fostul deputat PD, sportivul Constantin Țuțu.

De asemenea, în comunicat se mai spune că această organizație criminală activa pe teritoriul Federației Ruse și alte țări și au fost acumulate probe referitor la scopul acesteia de a obține venituri din traficul de droguri.

Investifațiile în acest dosar penal continuă. 

Alineatul 1 al articolului 210 din Codul penal al Federației Ruse prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 12 până la 20 de ani pentru astfel de acțiuni, iar alineatul 2 din același articol - de la 7 până 10 ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău