Ministerul Apărării neagă că s-ar planifica pregătirea militarilor din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova (Revista presei)

  • 12 Ianuarie 09:22
Ministerul Apărării neagă că s-ar planifica pregătirea militarilor din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova (Revista presei)

Ziarul de Gardă  publică un editorial semnat de Petru Grozavu despre provocările anului care tocmai a început.  ”Nu va fi 2024 un an simplu. Pentru nimeni” titrează autorul. ”Nu va fi 2024 un an simplu. Nici pentru cei de „sus”, nici pentru cei „de jos”. În primul rând, pentru că vom avea alegeri prezidențiale în care „dreapta” de pe „dreapta” încă nu s-a înțeles cu „dreapta” de pe „stânga” ce interese pun mai presus.  Să nu ajungem să vrea să se înțeleagă și să fie prea târziu, pentru că dacă pierdem de data asta „stângii” (Rusiei) alegerile, pierdem tot: și negocierile de aderare la UE, și referendumul pro-UE, și retragerea din CSI, plus toate garanțiile de securitate de până acuma.

Doi: nu va fi un an simplu și pentru că vom avea și în 2024 de suportat vecinătatea și vulnerabilitățile războiului din Ucraina, căruia Kremlinul nu are de gând să-i pună capăt.

Ce înseamnă alegeri prezidențiale în condițiile în care Rusia poartă la hotar cu noi un război de agresiune, iar pe interior – gestionează o suită întreagă de trupe politico-criminale angajate în preluarea puterii la Chișinău? O mică lovitură de stat. Prima, pentru că va urma și a doua – parlamentarele din 2025. Dar mai întâi să trecem de prima” concluzionează Petru Grozavu în editorialul său din Ziarul de Gardă.

Ziarul Național scrie astăzi un articol cu o reacție din partea Ministerului Apărării  care demontează un fals al autorităților ruse precum că Republica Moldova ar planifica pregătirea militarilor din Ucraina pe teritoriul țării noastre, cu participarea instructorilor din țările NATO.

”Ministerul Apărării neagă informațiile enunțate de către diplomația Federației Ruse Ambasadorului R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, care a fost convocat miercuri, 10 ianuarie, la Ministerul rus de Externe pentru a i se reproșa noi „acțiuni neprietenoase” ale Chișinăului la adresa Moscovei.

”Începând cu luna iunie 2023, Armata Națională instruiește personal din Forțele Armate ale Ucrainei în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive, despre care a fost anunțată opinia publică. Activitățile de instruire sunt desfășurate de specialiștii din cadrul Batalionului de Geniu Codru”, a declarat Maria Aramă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, pentru Ziarul Național.  

Rușii și-au exprimat protestul în legătură cu așa-numite „acțiuni neprietenoase” ale autorităților de la Chișinău, printre care interzicerea accesului pe teritoriul R. Moldova pentru anumiți cetățeni ruși și funcționării mass-media de propagandă, dirijată de la Kremlin, și i-au transmis Ambasadorului Darii o listă cu oficiali și jurnaliști din Republica Moldova cărora le-a fost impusă interdicția de intrare pe teritoriul Federației Ruse, amintește Ziarul Național.

”Maxim Krivțov, poetul care și-a asumat destinul de soldat” este titlul unui eseu semnat de scriitorul Vitalie Ciobanu pentru Deutsche Welle.

Tânărul poet ucrainean care a ales să lupte pentru dreptul lui și al nostru la viață, a fost  ucis în ziua de duminică, de Crăciunul pe stil vechi.

”Maxim a scris un poem-premoniție asupra morții sale, pe care îl citează între timp toată lumea pe rețelele de socializare. E vorba de un text din volumul său „Poeme din abator”. Nu-ți trebuie prea multă imaginație, aflându-te pe linia întâi, pentru a găsi un titlu care exprimă întreaga oroare a războiului. Dar îți trebuie multă candoare și putere să rămâi om și artist, luând în fiecare zi arma în mâini ca să-ți aperi țara.

Poetul Maxim Krivțov și-a asumat destinul de soldat. A murit pe câmpul de luptă. S-a ținut demn, ca atâția eroi ucraineni și confrați ai săi scriitori, artiști, jurnaliști, actori, dansatori, sportivi, care n-au avut ezitări în a decide ce este important pentru ei când au văzut că patria lor este în pericol să fie distrusă” susține Vitalie Ciobanu.

Scriitorul notează că în prezent războiul din Ucraina a ajuns o rubrică banală din buletinele de știri.

”Auzim zilnic despre noi atacuri rusești asupra orașelor din țara vecină, îi căinăm pe ucraineni, dar cumva ne-am obișnuit, de parcă acele atrocități s-ar întâmpla departe, la celălalt capăt al lumii. Nu ne afectează direct. Dar e suficient să-ți imaginezi cum arată viața oamenilor sub urletele sirenelor și cum e să cauți un adăpost de bombele ucigașe, și te cutremuri.

Întregușl articole îl cictiți pe Deutsche Welle

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău