Anatol Șalaru: Urmează o perioadă foarte grea în R. Moldova, iar amenințările la adresa securității energetice nu țin cont de neutralitatea noastră și lovesc fără să întrebe (Revista Presei)

  • 16 Noiembrie 2022 10:38
Anatol Șalaru: Urmează o perioadă foarte grea în R. Moldova, iar amenințările la adresa securității energetice nu țin cont de neutralitatea noastră și lovesc fără să întrebe (Revista Presei)

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a ridicat gradul de atenție ca urmare a rachetelor care au lovit Polonia în această seară și care au provocat pierderi de vieți omenești, scrie Realitatea.md. „Republica Moldova, la fel ca țările care au frontieră cu războiul, este expusă pericolului raidurilor cu rachete, care pot oricând lovi localități aflate în apropierea frontierei cu Ucraina”, anunță MAI, care transmite un mesaj de unitate și solidaritate cu Polonia și Ucraina.

„R. Moldova, la fel ca țările care au frontieră cu războiul, este expusă pericolului raidurilor cu rachete”. Ministerul de Interne anunță ridicarea gradului de atenție, urmare a lovirii Poloniei cu rachete, titrează și Cotidianul.md. Săptămâna trecută a avut loc un incident la Naslavcea, când o rachetă rusească a explodat în apropierea satului și a distrus mai multe gospodării. În acest context, Poliția de Frontieră supraveghează cu atenție hotarele și este la datorie, gata să intervină la necesitate”, a anunțat MAI.

Ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, afirmă că urmează o perioadă foarte grea în Republica Moldova, iar amenințările la adresa securității energetice a țării nu țin cont de neutralitatea noastră și lovesc fără să întrebe, scrie Jurnal.md. Fostul ministru a făcut mai multe declarații despre pana de curent de aseară, apărută în urma atacurilor cu rachete, lansate asupra orașelor și infrastructurii energetice ucrainene. „Cu părere de rău, astăzi Republica Moldova face ce poate să facă, dar nu prea multe, deoarece se construiește o linie de înaltă tensiune nouă, care ar veni de la Cahul spre Chișinău. Nu poate fi construită într-o săptămână, două sau trei, plus că e nevoie și de finanțare. Va fi o perioadă foarte grea.”  a declarat Anatol Șalaru pentru Jurnal.

NewsMaker amintește că luni, seara târziu, Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluție în care Rusia a fost declarată responsabilă pentru repararea daunelor provocate Ucrainei. 94 de state, inclusiv R Moldova, au susținut documentul. A doua zi, Rusia a lansat peste o sută de rachete asupra Ucrainei. Unele dintre acestea au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană, altele au distrus obiecte de infrastructură critică. În consecință, 7 milioane de locuințe din toată Ucraina au rămas fără energie electrică. Și în Moldova au fost întreruperi de curent electric, scrie NewsMaker.

Republica Moldova a fost invitată, alături de Ucraina, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia, să participe la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, va fi găzduită de București în 29 și 30 noiembrie, transmite scrie Anticorupție.md. Agenda va include patru sesiuni referitoare la punerea în aplicare a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică și parteneri. Pe lângă tema războiului din Ucraina, se va pune în discuție explozia rachetelor rusești din Polonia și atentatul terorist de duminică, din Istanbul. În egală măsură, reuniunea de la București a miniștrilor de externe din NATO – prima de acest fel organizată în România – are o importanță aparte ca bornă între Summitul de la Madrid și viitorul Summit de la Vilnius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău