Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja: România va trece fără probleme peste o iarnă moderată, fără importuri de energie și poate răspunde și la solicitările Republicii Moldova

  • 27 Octombrie 2023 13:07
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja: România va trece fără probleme peste o iarnă moderată, fără importuri de energie și poate răspunde și la solicitările Republicii Moldova

România va trece peste lunile următoare fără probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie, în cazul unei ierni moderate, și fără a apela la importuri, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a explicat că din producția internă de gaze, cu toate că este mai mică în sezonul rece, alături de stocurile existente, România își poate asigura consumul intern și poate răspunde și la solicitările Republicii Moldova. Ministrul a dat asigurări că situația este similară și în ceea ce privește energia electrică.

"Într-o iarnă moderată, așa cum se specifică și în actul normativ adoptat de Guvern pentru pregătirea sezonului rece, România va trece fără probleme peste lunile următoare și fără a apela la importuri. Cu atât mai puțin în zona de gaze, unde, din producția internă, chiar dacă mai mică pe timp de iarnă, plus ceea ce avem stocat, ne acoperim cu siguranță consumul intern și putem chiar să răspundem și la eventuale solicitări din partea fraților noștri de peste Prut. La fel și pentru energie electrică. Din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce", a explicat Burduja, la o conferință privind "Provocările iernii 2023 - 2024 pentru sistemul energetic național", organizată de Focus Energetic, scrie Digi24.

Ministrul Energiei a subliniat că la nivel de politici publice, la nivel legislativ, totul este în ordine, fiind adoptate în Guvern toate actele normative privitoare la pregătirea sezonului rece, în diverse scenarii. De asemenea, a fost pregătită și componența Comandamentului Energetic de Iarnă.

Totodată, el a adăugat că și din perspectiva realității din teren România "stă mai bine ca oricând", în contextul în care stocurile de gaze naturale se ridică la 3,24 miliarde mc, gradul de umplere fiind de 101,99%.

"Știu că a făcut deliciul presei o anumită declarație în care am spus că am depășit 100%, dar este rezerva tehnică, este supraplinul, ca atunci când facem plinul la mașină și alimentăm până la vârf, până la bușon. Deci, suntem cu mai multe gaze stocate decât oricând și chiar față de anul trecut avem o diferență de 334 de milioane metri cubi", a afirmat Burduja. Acesta a menționat că și în ceea ce privește datele hidrografice deocamdată stăm bine, gradul de umplere al lacurilor fiind de 75,41%. Pe partea de cărbune, stocurile sunt de 925.000 de tone, iar în centralele de la Complexul Energetic Oltenia de 415.000 tone. "La fel și pentru energie electrică, din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce", a dat asigurări șeful de la Energie.

Ministrul a mai precizat că în cazul unei ierni foarte grele România are posibilitatea de a importa gaze din Azerbaidjan, având acea opțiune de până la un miliard normal metri cubi disponibilă, inclusiv iarna aceasta, până în primăvara anului viitor. "Dacă va fi nevoie, vom negocia cu Azerbaidjan chiar și pentru iarna următoare o eventuală prelungire. Nu mai vorbesc de gazul lichefiat de la Alexandropolis pe care l-am putea aduce. Deci, sunt mai multe rute, mai multe opțiuni și de fapt asta înseamnă să ai securitate energetică, să ai o diversificare a surselor și România este pe deplin pregătită și din acest punct de vedere pentru iarna aceasta", a punctat Burduja. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
24,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:7,2 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău