Milițienii transnistreni au intimidat festivitatea de încheiere a anului școlar, iar intonarea imnului de stat a fost interzisă în școlile de limba română

  • 31 Mai 2019 17:50
Milițienii transnistreni au intimidat festivitatea de încheiere a anului școlar, iar intonarea imnului de stat a fost interzisă în școlile de limba română

Încălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană a devenit o normă, după ani de abuz din partea administrației din stânga Nistrului.

Vineri, 31 mai 2019, elevii au participat la festivitatea de încheiere a anului școlar în prezența milițienilor separatiști transnistreni, iar directorii școlilor au fost  atenționați de regimul  secesionist privind interzicerea intonării imnului de stat și a arborării drapelului R. Moldova.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, semnalează că reprezentanții miliției continuă să intimideze elevii și profesorii prin prezența lor la evenimentele solemne. Șase colaboratori ai miliției transnistrene, îmbrăcați în civil, au supravegheat manifestarea de la Gimnaziul Corjova, din s. Corjova, raionul Dubăsari, a informat Promo-Lex. În preajma Gimnaziul Roghi, din raionul Dubăsari au fost observați opt reprezentanți ai miliției transnistrene, dintre care cinci în uniforme și trei în civil. De asemenea, au fost prezente pe durata întregirii manifestări trei mașini ai miliției transnistrene.

Amintim că, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică. La aproape 7 ani de la pronunțarea Hotărârii Curți Europene pentru Drepturile Omului privind încălcarea drepturilor copiilor din stânga Nistrului de către Federația Rusă, care susține regimul de la Tiraspol, aceasta rămâne neexecutată. Prin Hotărârea CtEDO din data de 19.10.2012 a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul le Educație de către  Federația Rusă.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău