Militanţii islamişti ai grupării Abu Sayyaf au eliberat doi ostatici

  • 14 Ianuarie 2017 15:49
Militanţii islamişti ai grupării Abu Sayyaf au eliberat doi ostatici

Militanţii islamişti din Filipine, aliaţi cu gruparea Statul Islamic, au eliberat sâmbătă, 14 ianuarie, pe căpitanul unui vas sud-coreean de marfă şi pe un membru al echipajului de naţionalitate filipineză, ţinuţi captivi de peste trei luni pe o insulă din sud, a anunţat un reprezentant al armatei.

Park Chulhong, căpitanul vasului DongBang Giant 2 şi filipinezul Glenn Alindajao au fost aduşi la reşedinţa guvernatorului insulei după ce au fost eliberaţi de militanţii grupării Abu Sayyaf. Potrivit maiorului Filemon Tan, membrii unei facţiuni rebele musulmane, Moro National Liberation Front, au cooperat cu guvernul în vederea eliberării ostaticilor.

În luna octombrie, vasul naviga dinspre Coreea de Sud către Australia, când zece militanţi ai grupării Abu Sayyaf au urcat la bord şi i-au capturat pe cei doi. Jesus Dureza, consilier prezidenţial, a declarat reporterilor că guvernul nu a plătit nicio răscumpărare pentru eliberarea celor doi, însă o parte din presa locală a insinuat că au fost făcute plăţi în acest scop.

Gruparea Moro National Liberation Front a semnat un acord de pace cu guvernul în 1996 şi a promis că-l va ajuta pe preşedintele Rodrigo Duterte să elibereze ostaticii şi să înfrângă mica dar violenta grupare Abu Sayyaf, cunoscută că recurge la răpiri, acte de violenţă inclusiv decapitări, atentate cu bombă şi şantaj.

Gruparea Abu Sayyaf încă ţine captivi zeci de persoane pe insula Jojo, fortăreaţa sa, unde autorităţile au desfăşurat peste zece mii de solodaţi pentru a lupta împotriva acestor militanţi. Printre cei aflaţi încă în captivitate se numără cetăţeni olandezi, japonezi, nemţi, indonezieni, malaezieni şi vietnamezi. În cursul acestei săptămâni, Biroul Maritim Internaţional a avertizat că apele maritime dintre Filipine şi Malaezia au devenit periculoase pentru traficul maritim comercial, din cauza creşterii numărului de cazuri de răpiri, scrie Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
5,32 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:6,2 m/s
Fri
-1 °C
Sat
0 °C
Sun
0 °C
Mon
2 °C
Tue
3 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău