Mike Pompeo a exprimat îngrijorările Washingtonului cu privire la libertatea presei și drepturile omului în Egipt

  • 10 Decembrie 2019 08:47
Mike Pompeo a exprimat îngrijorările Washingtonului cu privire la libertatea presei și drepturile omului în Egipt

Șeful diplomației americane Mike Pompeo a exprimat luni, în fața omologului său egiptean, Sameh Choukry, ''îngrijorările'' SUA cu privire la libertatea presei și situația drepturilor omului în Egipt, informează marți AFP, preluat de Agerpres.

În timpul unei întrevederi la Washington, Pompeo a evocat de asemenea cazul cetățenilor americani aflați în detenție în Egipt și mai ales al lui Moustapha Kassem, a precizat Departamentul de Stat american într-un comunicat.

Acest american este încarcerat din 2013, fiind acuzat de participare la manifestații împotriva puterii din Cairo. El a fost condamnat în 2018 la 15 ani de închisoare.

Washingtonul a ridicat recent tonul la adresa guvernului egiptean, în pofida prieteniei afișate de obicei de președintele american Donald Trump și de omologul său Abdel Fattah al-Sissi.

Astfel, Mike Pompeo i-a cerut la sfârșitul lui noiembrie Egiptului, aliat apropiat al SUA, să respecte libertatea presei, ca reacție la o serie de arestări operate printre jurnaliști.

Egiptul este țara care plasează după gratii cei mai mulți jurnaliști din lume, după China și Turcia, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, o asociație internațională cu sediul la New York.

Manifestații - rare în Egipt, pentru că sunt interzise în virtutea unei legi adoptate în 2013 - au avut loc în septembrie pe întreg teritoriul țării împotriva președintelui Al-Sissi.

Potrivit unor organizații de apărare a drepturilor omului, mai multe mii de persoane au fost de atunci arestate, printre care intelectuali, militanți politici, avocați și jurnaliști. ONG-urile estimează că aceste operațiuni sunt cele mai ample de după instalarea la putere a președintelui, în 2014.

Cu toate acestea, Mike Pompeo a evocat luni alături de Sameh Choukry "importanța parteneriatului strategic puternic" între cele două țări. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău