Mii de oameni au protestat în Venezuela față de rezultatul oficial al alegerilor

  • 04 August 15:36
Mii de oameni au protestat în Venezuela față de rezultatul oficial al alegerilor

Mii de venezueleni au mărșăluit sâmbătă în toată țara sud-americană pentru a protesta față de rezultatul oficial al recentelor alegeri prezidențiale, în timp ce președintele Nicolas Maduro le-a spus susținătorilor săi că aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate în timpul acestor proteste, informează Reuters.

Autoritatea electorală din Venezuela, acuzată de criticii săi că este în favoarea socialiștilor aflați la guvernare, l-a proclamat câștigător pe Maduro la votul de duminica trecută, anunțând luni că acesta a obținut 51% din voturi, față de 46% pentru candidatul opoziției Edmundo Gonzalez, relatează Agerpres.

Rezultatul oficial al alegerilor a stârnit acuzații pe scară largă de fraudă și a provocat proteste. Ulterior, forțele de securitate au reprimat protestele pe care guvernul lui Maduro le-a etichetat ca fiind parte a unei tentative de lovitură de stat susținută de SUA.

"De data aceasta nu va exista iertare", le-a spus Maduro susținătorilor săi, la un miting în capitala Caracas, adăugând că aproximativ 2.000 de persoane au fost reținute pentru "delicte" în timpul protestelor. El a promis "pedeapsa maximă".

Susținătorii lui Maduro au insistat că apără democrația.

Separat, susținătorii opoziției au mărșăluit pentru a cere dreptate, încurajați de prezența liderei opoziției, Maria Corina Machado, care a ieșit sâmbătă din ascunzătoare pentru a se alătura demonstrațiilor de pe străzile din Caracas.

"Așa cum ne-a luat mult timp să obținem victoria electorală, acum vine o etapă pe care o parcurgem zi de zi, dar niciodată nu am fost atât de puternici ca astăzi, niciodată", le-a transmis Machado susținătorilor săi în Caracas, fericiți să o vadă pe Machado, după ce ea scrisese într-un articol de opinie publicat joi în The Wall Street Journal că se ascundea și se temea pentru viața ei.

În afară de Caracas, au avut loc demonstrații în orașe precum Valencia, Maracaibo și San Cristobal.

Până acum, cel puțin 20 de persoane au fost ucise în protestele postelectorale, potrivit mai multor ONG-uri, între care Human Rights Watch, cu sediul în SUA.

Națiuni precum SUA și Argentina l-au recunoscut deja pe Gonzalez drept câștigătorul alegerilor, secretarul de stat american Antony Blinken citând joi "dovezi copleșitoare". Costa Rica, Ecuador, Panama și Uruguay au concluzionat vineri că Gonzalez a primit cele mai multe voturi.

Alte state, între care Rusia, China și Cuba, l-au felicitat pe Maduro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Fri
23
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău