Mii de irakieni au scandat 'Moarte Americii' la funeraliile lui Soleimani și ale locotenentului său irakian la Bagdad

  • 04 Ianuarie 2020 11:00
Mii de irakieni au scandat 'Moarte Americii' la funeraliile lui Soleimani și ale locotenentului său irakian la Bagdad

Mii de irakieni au scandat sâmbătă 'Moarte Americii', în cortegiul din jurul sicrielor generalului iranian Qassem Soleimani și lui Abu Mahdi al-Muhandis, principalul său locotenent din Irak, uciși în noaptea de joi spre vineri într-un raid american, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Participanții la acest cortegiu funerar care a trecut prin cartierul Kazimiya din Bagdad, unde se află un sanctuar șiit, au strigat de asemenea 'Răzbunare pentru Abu Mahdi al-Muhandis', șeful operațional al Hashd al-Shaabi (Forțele de mobilizare populară), coaliție de paramilitari integrați forțelor de securitate irakiene.

În total, 'tirul de precizie al unei drone' americane care a pulverizat în noaptea de joi spre vineri două mașini la bordul cărora se aflau Soleimani și Al-Muhandis a făcut 10 morți - cinci irakieni și cinci iranieni.

Sicriele celor cinci irakieni au fost transportate la Kazimiya în mașini pick-up acoperite cu drapelul național și care au trecut prin mulțimi de oameni îmbrăcați complet în negru.

Sicriele celor cinci iranieni uciși erau acoperite cu drapelul Iranului.

Unele persoane din mulțime au afișat portrete cu ghidul suprem iranian Ali Khamenei sau cu liderul Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, care susține că formează cu Hashd al-Shaabi "axa de rezistență" față de SUA și Israel în Orientul Mijlociu și care a făcut apel la "pedepsirea corespunzătoare' a celor vinovați de moartea lui Soleimani.

După defilarea prin cartierul Kazimiya, vor avea loc funeralii naționale în Zona Verde din Bagdad, în prezența a numeroși lideri irakieni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău