Mii de femei din R.Moldova suferă de alcoolism

  • 19 Decembrie 2019 11:19
Mii de femei din R.Moldova suferă de alcoolism

Alcoolul provoacă peste 200 de afecțiuni, iar circa 46 de mii de moldoveni sunt dependenți de acest viciu, dintre care 7300 sunt femei.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul Programului național de control al alcoolului, Tudor Vasiliev, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în Moldova se consumă 15,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, iar alcoolismul este considerat boala modului de trai. În ultima perioadă a crescut numărul tinerilor care consumă alcool, în special al fetelor. Rata mortalității în rândul acestora fiind de 11,5 la sută. În marea majoritate a cazurilor este vorba despre intoxicații. „Îmbucurător este faptul că procentul tinerilor care nu consumă deloc alcool a crescut de la 16 la 18%. Totodată, alcoolismul ca boală a întinerit, majoritatea pacienților înregistrați fiind de 32 și 36 de ani. În Moldova, toate persoanele alcoolice, chiar și cele neasigurate, sunt tratate gratuit de către stat”, a spus Vasiliev. 

El a adăugat că statisticile arată că doar 30 la sută dintre pacienții care primesc tratament, reușesc să renunțe la alcool. “Alcoolul are mai multe efecte asupra organismului. Primul este toxic. Al doilea - imunosupresiv. Al treilea - cancerogen. Riscurile dezvoltării cancerelor mamare crește odată cu majorarea consumului de alcool pur. Al patrulea este efectul tetarogen, alcoolul contribuie la formarea malformațiilor la făt. Consumul de alcool este interzis și tinerilor de până la 18 ani, persoanelor diagnosticate cu maladii gastro-duodenale și celor care consumă substanțe psihotrope, sedative, tranchilizante. La noi se consideră că șase pahare de vin sunt o normalitate, dar nu este așa. Alcoolul provoacă peste 200 de afecțiuni și maladii”, a adăugat Vasiliev.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste trei milioane de persoane mor anual din cauza alcoolului. În Republica Moldova, rata standardizată a mortalității cauzate de alcool este de 9 la sută. De asemenea, datele statistice arată că peste 20 la sută dintre moldoveni consumă alcool zilnic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
6
Wed
6
Arhivă Radio Chișinău