Mihail Gorbaciov: Europa trebuie să fie "casa noastră comună”

  • 30 Ianuarie 2015 18:22
Mihail Gorbaciov: Europa trebuie să fie

Fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, cere să nu fie dramatizată situația referitoare la relațiile Rusiei cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), ci să fie căutate soluții pentru problemele Europei.

"Perodic apar incidente în legătură cu statutul de membru al APCE. Nu este prima dată. Acest lucru demonstrează faptul că nu totul merge bine în Europa noastră" - a afirmat Gorbaciov pentru agenția TASS, referindu-se la decizia APCE de a-i retrage delegației ruse dreptul de vot. Fostul lider sovietic a subliniat faptul că nu vede Rusia în afara Europei.

"Eu sunt pentru ca Europa să fie casa noastră comună, și nu un teatru de acțiuni militare. Trebuie făcut totul pentru asta. Noi suntem doar europeni, am ținut piept întregii noastre istorii și am dat lumii atâtea lucruri. Rusia este o țară europeană. Rusia a eliberat, a vărsat sânge pentru Europa" - a arătat Gorbaciov. De aceea, este de părere fostul președinte al URSS, în dificila situație actuală "ar trebui să ne ocupăm mai mult de găsirea unor soluții pentru problemele Europei, ale lumii".

Gorbaciov nu crede că amenințarea cu ieșirea Rusiei din Consiliului Europei va fi pusă în aplicare. "Nu cred că aceasta este o problemă deja hotărâtă. Acest lucru este valabil numai pentru capetele înfierbântate. Trebuie să judecăm cu calm și să ne propunem să ajugem la o nouă etapă a colaborării, conlucrării și în interesul oamenilor europeni și nu numai" - a conchis Mihail Gorbaciov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău