Mihai Popșoi, pentru presa din România: Rusia folosește Republica Moldova ca un vas Petri. Am găsit 1 milion euro la politicienii care s-au dus la Moscova

  • 24 Mai 10:54
Mihai Popșoi, pentru presa din România: Rusia folosește Republica Moldova ca un vas Petri. Am găsit 1 milion euro la politicienii care s-au dus la Moscova

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat, joi, în cadrul Interviurilor Digi24.ro, că Rusia folosește statul moldovean „ca pe o pepinieră, ca un vas Petri pentru a-și testa tehnologiile noi de influență și ingerință, pentru ca ulterior, dacă se vor dovedi eficace, să le utilizeze în altă parte”. Oficialul din guvernul de la Chișinău spune că la întoarcerea politicienilor pro-ruși din Moscova, unde participaseră la Parada de 9 mai din Piața Roșie, pe aeroportul de la Chișinău autoritățile au confiscat sume de bani care cumulau 1 milion de euro, aceștia încercând să traverseze legal granița.

„Una dintre explicații ar fi poziționarea geografică în apropierea Ucrainei, o altă explicație ar fi interesele Federației Ruse și disponibilitatea diverșilor actori din Republica Moldova, care sunt gata să trădeze interesul național și al cetățenilor de dragul promovării unei agende străine.

Pe de altă parte, ar mai fi și vulnerabilitatea, expunerea Republicii Moldova față de această amenințare, având în vedere vulnerabilitățile noastre din domeniul combaterii dezinformării și cel cibernetic. Instituțiile noastre sunt încă, în general, vulnerabile, inclusiv din perspectiva corupției.

Cetățenii noștri au fost foarte mult timp pradă propagandei, trăind într-un mediu propagandistic ostil, din punct de vedere mediatic.

Toți acești factori ne vulnerabilizează și Federația Rusă utilizează Republica Moldova ca pe o pepinieră, ca un vas Petri pentru a-și testa tehnologiile noi de influență și ingerință, pentru ca ulterior, dacă se vor dovedi eficace, să le utilizeze în altă parte. Mesajul pentru partenerii noștri este să ne ajute să ripostăm în Republica Moldova, astfel încât aceste tactici de război hibrid să nu fie apoi exportate în altă parte. Construim acest Centru de Comunicare Strategică, investim în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice, în Apărare, Intelligence, Afaceri Interne pentru a avea o capacitate mai mare de a riposta și a avea un scut, fie el și modest la moment, dar un scut în creștere în privința capacității, așa încât să putem contribui la securitatea regională și să nu fim doar un consumator de securitate”, spune Popșoi, potrivit Digi24.

Oificialul de la Chișinău mai afirmă că administrația de la Kremlin încearcă să destabilizeze statul prin finanțarea politicienilor și partidelor pro-ruse, inclusiv din regiunile autoproclamate autonome, apelând și la plata prin criptomonede.

„Rusia a încercat de la începutul agresiunii din Ucraina să destabilizeze situația din Rep. Moldova prin protestatari plătiți, care promovau agenda unor partide și agenți de influență ai Rusiei.

Nu le-a reușit. Au încercat ulterior să destabilizeze prin intervenții în procese electorale, prin coruperea alegătorilor, au avut mai mult succes când vine vorba de autonomia găgăuză.

Învățăm din aceste experiențe și ne vom asigura că în viitoarele scrutine să nu mai lăsăm această fereastră de oportunitate pentru Rusia să exploateze procesele noastre democratice în interesul său antidemocratic.

Învățăm, creștem capacitatea de a ne opune acestor influențe. Dar sunt cazuri strigătoare la cer, când în cadrul unei vizite a unor cetățeni ai Republicii Moldova care au mers la Moscova la un eveniment despre care ei spun că este politic și s-au întors cu buzunarele pline cu bani și la Aeroportul Internațional Chișinău s-a colectat circa 1 milion de euro de la cei «migranți politici» care au plecat de acolo cu buzunarele goale și fiecare avea puțin sub limita legală de 10.000 de euro, dar mă bucur că instituțiile noastre au găsit modalitatea și justificativul pentru a ridica acești bani. Acești bani urmau să meargă pentru a finanța procesele așa-zise politice, pentru partidele care promovează ingerința Kremlinului, cu finanțare ilegală.

Există și alte mecanisme mult mai greu de detectat, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor moderne, prin cripto, prin utilizarea unor carduri bancare, să încerce să transfere bani în Republica Moldova pentru a distribui finanțarea ilegală a partidelor pro-ruse. Vom face totul să nu-i reușească nici pe viitor”, a declarat Mihai Popșoi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Nori împrăștiați
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău